makrela z ziemniakami cebula marchewka i przyprawami w folii

Delikatna, pyszna makrela na warzywnej poduszce z marchwi i cebuli. Przepis jest bardzo prosty, jak mówią, na wypadek, gdyby trzeba było coś szybko i łatwo ugotować.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 50 % 9 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj makrelę, odetnij głowę, płetwy, wyjmij wnętrzności. Osusz z wody i zalej tuszę sokiem z cytryny. Pokrój warzywa. Ziemniaki w kostkach, cebula w półpierścieniach, marchewka w plasterkach. Nasmaruj folię olejem roślinnym. Połóż część warzyw na folii (w postaci poduszki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż makrelę skropioną sokiem z cytryny na poduszce warzywnej. Resztę warzyw włożyć do ryby. Jeśli używasz mrożonych warzyw, najpierw je rozmroź i odcedź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń wszystko w folię i piecz w temperaturze 190-200 stopni przez 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pod koniec pieczenia otwórz folię i zrumień rybę na złoty kolor.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy