kruche ciasto z morelami i twarogiem

cóż, bardzo prosty i pyszny świąteczny deser! Udany przepis na zrobienie niesamowitego ciasta z nadzieniem twarogowym ze świeżymi morelami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 54 % 21 g
212 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta twarogowo-morelowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto osiemdziesiąt gramów przesianej mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto gramów cukru do wspólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść sto osiemdziesiąt gramów zmiękczonej margaryny do pieczenia w misce z suchymi składnikami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel margarynę z mąką widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel margarynę z mąką na dość drobny miękisz rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej pięćset gramów twarogu do głębokiej miski i dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sto gramów cukru do miski z twarogiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozbij i dodaj dwa jaja kurze do wspólnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmiel wszystkie składniki w misce za pomocą blendera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uzyskuje się dość gęstą i jednorodną masę twarogową.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przeciąć osiemnaście moreli na pół i usunąć pestki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj odpowiednią formę odrobiną masła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej ugotowane okruchy do formy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Okruchy w formie są równomiernie rozprowadzane i lekko zagęszczane.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż połówki moreli na wierzchu warstwy okruchów.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Równomiernie rozłóż ugotowaną masę twarogową na połówkach moreli.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ostatnią górną warstwą rozprowadzamy pozostałe połówki moreli i wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni, aby piec ciasto przez trzydzieści do czterdziestu minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyjmujemy formę, dajemy jej trochę czasu na ostygnięcie i kroimy na porcje, które następnie układamy na talerzach.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

kruche ciasto z twarogiem i świeżymi morelami, cóż, bardzo prosty pyszny świąteczny deser - przepis na słodkie wypieki na urodzinową herbatę! Niezrównany i zdrowy przysmak-kruche ciasto z aromatycznymi morelami! To kruche ciasto morelowe jest bardzo łatwe do zrobienia i bardzo niedrogie! Polecam wszystkim spróbować takiego wypieku-twarogu z morelami w piekarniku, gdzie decydującą rolę odgrywa odpowiednio przygotowane ciasto kruche. To najlepszy deser na herbatę, który jest również dobry dla zdrowia. Cała Twoja rodzina będzie z niego zachwycona, zrobisz to i przekonasz się! Smacznego i picia herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy