Ciasto Numer Siedem

pyszne i oryginalne ciasto na przyjęcie dla dzieci. Takie ciasto zachwyci każde dziecko. Cienkie ciasta miodowe, doskonale nasączone kremem, przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wszyscy goście będą zachwyceni. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 35 % 20 g
węglowodany 54 % 31 g
327 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni nieprzywierającej (lub z grubym dnem) włóż masło i dodaj do niego miód. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż masło się rozpuści. Masa nie powinna się zbytnio nagrzewać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem. Następnie włóż jajka do ciepłego (ale nie gorącego) oleju i wszystko wymieszaj. Włóż garnek do ognia i od czasu do czasu mieszając zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń wrzącą masę z ognia i dodaj sodę. Wymieszać. W takim przypadku masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. To reakcja miodu z sodą. Schłodzić masę miodową do lekko ciepłego stanu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie, wlewając mąkę, zagnieść ciasto. Nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, nawet jeśli nadal przykleja się do rąk. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie zostanie zaparzony i będzie gotowy do pieczenia. I nie będzie już przyklejać się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby wyciąć liczbę o pożądanym rozmiarze, Wytnij liczbę 7 z arkusza A4.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (0,4-0,6 mm) i wytnij cyfrę zgodnie z przygotowanym szablonem. Przebij ciasto widelcem po całej powierzchni, aby podczas pieczenia nie unosiło się w bąbelkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4-6 minut. Upiecz 2-4 ciasta i ostudź je.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zrobić krem, weź cukier puder, schłodzoną ciężką śmietanę i ser twarogowy podgrzany do temperatury pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem w puszystą, stabilną śmietanę. Następnie dodaj do niego twaróg.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą worka do szprycowania rozprowadź krem na całej powierzchni cyfry 7.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Więc złóż całe ciasto. Umieść ciasto w zamkniętym pudełku lub przykryj dużą miską i wstaw do lodówki na kilka godzin do namoczenia. Po co przykrywać ciasto? Jest to konieczne, aby cała wilgoć z kremu przeszła do ciast i stały się soczyste i miękkie. Przed podaniem udekoruj ciasto według własnych upodobań. Można to zrobić za pomocą słodyczy lub owoców. Miłego poczęstunku!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy