skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito.
Krok 2:
Na patelni nieprzywierającej (lub z grubym dnem) włóż masło i dodaj do niego miód. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż masło się rozpuści. Masa nie powinna się zbytnio nagrzewać.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem. Następnie włóż jajka do ciepłego (ale nie gorącego) oleju i wszystko wymieszaj. Włóż garnek do ognia i od czasu do czasu mieszając zagotuj.
Krok 4:
Usuń wrzącą masę z ognia i dodaj sodę. Wymieszać. W takim przypadku masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. To reakcja miodu z sodą. Schłodzić masę miodową do lekko ciepłego stanu.
Krok 5:
Następnie, wlewając mąkę, zagnieść ciasto. Nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, nawet jeśli nadal przykleja się do rąk. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie zostanie zaparzony i będzie gotowy do pieczenia. I nie będzie już przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Aby wyciąć liczbę o pożądanym rozmiarze, Wytnij liczbę 7 z arkusza A4.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (0,4-0,6 mm) i wytnij cyfrę zgodnie z przygotowanym szablonem. Przebij ciasto widelcem po całej powierzchni, aby podczas pieczenia nie unosiło się w bąbelkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4-6 minut. Upiecz 2-4 ciasta i ostudź je.
Krok 8:
Aby zrobić krem, weź cukier puder, schłodzoną ciężką śmietanę i ser twarogowy podgrzany do temperatury pokojowej.
Krok 9:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem w puszystą, stabilną śmietanę. Następnie dodaj do niego twaróg.
Krok 10:
Za pomocą worka do szprycowania rozprowadź krem na całej powierzchni cyfry 7.
Krok 11:
Więc złóż całe ciasto. Umieść ciasto w zamkniętym pudełku lub przykryj dużą miską i wstaw do lodówki na kilka godzin do namoczenia. Po co przykrywać ciasto? Jest to konieczne, aby cała wilgoć z kremu przeszła do ciast i stały się soczyste i miękkie. Przed podaniem udekoruj ciasto według własnych upodobań. Można to zrobić za pomocą słodyczy lub owoców. Miłego poczęstunku!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g