skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż bochenek do miski, wlej mleko.
2. Rozmrażamy rybę, myjemy, odcinamy płetwy, oddzielamy filety od kości.
3. Obierz cebulę, spłucz, drobno posiekaj i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
4. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel filet z mintaja, Bochenek (po wyciśnięciu z mleka) i smalec.
5. Rozbij jajko do powstałego mięsa mielonego, rozłóż smażoną cebulę, wlej sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj (robię to rękami).
6. Mokrymi rękami (wygodnie jest umieścić obok naczynia z wodą, aby okresowo zwilżyć ręce) formujemy kotlety i układamy na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym.
7. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
8. Podawaj kotlety na gorąco z ulubionym dodatkiem i sosem według własnego gustu.
co za piękno! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g