kotlety z mintaja na mleku pieczone

niesamowicie pyszne placki rybne dla dorosłych i dzieci! Często robię paszteciki z mintaja. I smażę, pieczę i gotuję na parze. Dziś oferuję ci upieczoną wersję-soczyste, delikatne, rumiane kotlety!
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
151 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Włóż bochenek do miski, wlej mleko.

2. Rozmrażamy rybę, myjemy, odcinamy płetwy, oddzielamy filety od kości.

3. Obierz cebulę, spłucz, drobno posiekaj i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

4. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel filet z mintaja, Bochenek (po wyciśnięciu z mleka) i smalec.

5. Rozbij jajko do powstałego mięsa mielonego, rozłóż smażoną cebulę, wlej sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj (robię to rękami).

6. Mokrymi rękami (wygodnie jest umieścić obok naczynia z wodą, aby okresowo zwilżyć ręce) formujemy kotlety i układamy na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym.

7. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

8. Podawaj kotlety na gorąco z ulubionym dodatkiem i sosem według własnego gustu.

co za piękno! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy