skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodaj sól, cukier, olej roślinny. Dodaj mąkę (trochę więcej niż naleśniki), zagnieść jednorodne ciasto.
Krok 2:
Przykryj ręcznikiem, pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Zwykle włączam dwa palniki i kładę ciasto obok siebie, zamykam drzwi, żeby nie było przeciągów.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie do miękkości, puree ziemniaczane. Umyj wątrobę, gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4:
Posiekaj cebulę, usmaż na oleju roślinnym. Przepuść gotowaną wątrobę przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Dodaj masę wątrobową, smażoną cebulę i sól do tłuczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Ciasto wyłożyć na stół pokryty mąką, zagnieść, oderwać małe kulki, rozwałkować wałkiem do ciasta. Połóż nadzienie na każdym cieście i uformuj placki. Połóż szew na dole. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
to naprawdę bardzo łatwy przepis na szybkie placki drożdżowe. Gotuj dla zdrowia! Czekam na Wasze opinie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g