skład / składniki
metoda gotowania
aby zebrać paprykę na zimę w ten sposób, weź soczystą i mięsistą paprykę. Umyj je, osusz ręcznikiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bezpośrednio przez 20 minut.
poczekaj, aż papryka ostygnie, a następnie usuń z nich skórę, usuń szypułki, obierz paprykę z nasion. Pokrój je na duże kawałki według własnego gustu: połówki lub kliny.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej posiekaną paprykę. Piecz paprykę w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 2 godziny. Papryka powinna być dobrze wysuszona, z suchymi krawędziami, ale niezbyt sucha.
wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Zbierz kawałki pieprzu, sól, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie kawałki należy ponownie ułożyć na pergaminie i wysłać do piekarnika na pół godziny lub godzinę. Na tym etapie ważne jest również, aby papryka nie wyschła.
ponownie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Posyp kawałki pieprzu drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
teraz paprykę można włożyć do dobrze rozgrzanego słoika. Napełnij je olejem na wierzchu, przykryj pokrywką. Papryka jest dość długa przechowywana w zimnym miejscu (nawet nie w lodówce).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g