papryka peklowana z włoskimi ziołami i solą morską

Ciesz się zaskakująco pysznym daniem śródziemnomorskim! Suszone papryki są bardzo smaczne i pachnące. Jedynym punktem jest to, że nie ma zbyt wiele produktu końcowego. Ale! Włożony wysiłek i produkty są tego warte, a przysmak trafiam na specjalne okazje.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 87 % 33 g
węglowodany 11 % 4 g
321 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

aby zebrać paprykę na zimę w ten sposób, weź soczystą i mięsistą paprykę. Umyj je, osusz ręcznikiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bezpośrednio przez 20 minut.

poczekaj, aż papryka ostygnie, a następnie usuń z nich skórę, usuń szypułki, obierz paprykę z nasion. Pokrój je na duże kawałki według własnego gustu: połówki lub kliny.

wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej posiekaną paprykę. Piecz paprykę w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 2 godziny. Papryka powinna być dobrze wysuszona, z suchymi krawędziami, ale niezbyt sucha.

wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Zbierz kawałki pieprzu, sól, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie kawałki należy ponownie ułożyć na pergaminie i wysłać do piekarnika na pół godziny lub godzinę. Na tym etapie ważne jest również, aby papryka nie wyschła.

ponownie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Posyp kawałki pieprzu drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

teraz paprykę można włożyć do dobrze rozgrzanego słoika. Napełnij je olejem na wierzchu, przykryj pokrywką. Papryka jest dość długa przechowywana w zimnym miejscu (nawet nie w lodówce).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy