skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj orzechy włoskie. Obieramy je ze skorupy. Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Aby się nie przypaliły, pamiętaj o mieszaniu. Dzięki prażeniu orzechy staną się bardziej aromatyczne, złote. Ochładzać. Wybieramy najpiękniejsze orzechy i odkładamy na bok. Będziemy ich potrzebować do dekoracji. Resztę przenosimy do zarośli blendera i siekamy, ale nie na bardzo małe okruchy.
gotowanie biszkoptu. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Rozbij do miski miksera. Ubijaj około 1 minuty, aż pojawi się piana.
kontynuując ubijanie, dodaj cukier w częściach. Powinieneś uzyskać gęstą masę. Ilość cukru można zmieniać w zależności od smaku. Pamiętaj, że krem jest już wystarczająco słodki.
przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj trzepaczką. Dodajemy porcje do mieszanki jajecznej z cukrem. Mieszać. Na samym końcu dodaj czwartą część posiekanych orzechów.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dwie dzielone formy o średnicy 23 cm pokrywamy papierem do pieczenia. Nie jest konieczne smarowanie olejem.
jeśli masz tylko jedną formę, będziesz musiał upiec w dwóch seriach. Lub upiecz jeden wysoki biszkopt, a następnie pokrój go.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasta przez około 20-30 minut. Nie można otworzyć drzwi piekarnika podczas gotowania, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi.
gotowego biszkoptu nie wyjmujemy od razu. Pozostaw go na kilka minut w schłodzonym piekarniku. Wyjmować. Czekamy kolejne pięć minut, ostrym nożem ostrożnie spędzamy wzdłuż boków formy, oddzielając ciasto od ścian. Ostrożnie odwróć biszkopt na ruszt. Usuń papier. Robimy to z innym ciastem.
teraz zajmijmy się przygotowaniem kremu. Wlej mleko skondensowane do małego rondla. Dodaj dwa żółtka, wanilię. Wlej łyżkę wody. Wymieszaj trzepaczką. Kładziemy go na kuchence. Gotuj na małym ogniu przez około 7 minut, aż lekko zgęstnieje. Nie przestajemy mieszać. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia masy. Niech mleko skondensowane całkowicie ostygnie.
zmiękczone masło ubijamy mikserem przez około 5 minut. Stopniowo dodawaj mleko skondensowane, kontynuując ubijanie.
odłóż szklankę gotowego kremu na bok. W pozostałej części wlej kolejną czwartą część orzechów.
aby ciasta nie były suche, przygotuj syrop. Wlej ciepłą wodę do szklanki. Wlej kilka łyżek cukru. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Jeśli masz rum, koniak lub likier, wlej 3 łyżki do smaku.
najbardziej kreatywnym etapem jest formowanie ciasta. Wytnij 3 prostokąty z pergaminu. Pokrywamy nimi krawędzie naczynia. Jest to konieczne, aby talerz po uformowaniu ciasta pozostał czysty.
rozłóż pierwsze ciasto. Impregnujemy go syropem. Rozłóż krem orzechowy na wierzchu. Wygodnie jest nakładać go za pomocą torby do gotowania. Wyrównaj powierzchnię. Rozłóż na drugim cieście. Namocz również syrop. Posmaruj kremem bok i górę ciasta.
zbieramy okruchy orzechów w dłoni i dekorujemy nim bok ciasta, lekko naciskając. Wyjmujemy papier.
gotowanie ganache. Czekoladę (100 g) łamiemy na kawałki i wysyłamy do rondla. Doprowadź śmietanę do wrzenia. Wlej je do czekolady. Przykryj pokrywką. Pozostaw na 15 minut. Za pomocą trzepaczki ubij ganache, aż będzie gładka i gładka. Rozłóż ganache równomiernie na wierzchu ciasta. Udekoruj całymi orzechami i kruszonką. Na brzegach można ułożyć bezę.
chowamy ciasto w lodówce na kilka godzin. Jeśli czas czeka, zostaw go na całą noc. Więc lepiej się nasyci.
wyjmij ciasto z orzechami włoskimi i skondensowanym mlekiem z lodówki. Pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g