czekoladowe ciasto kawowe z whisky

zwiewne ciasto czekoladowe to sama doskonałość! Ciasto czekoladowe to przepis z jednego amerykańskiego magazynu. Radzę spróbować.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 60 % 39 g
370 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W średnim rondlu na małym ogniu połącz ciepłą kawę, whisky, 12 łyżek masła, mieszaj, aż masło się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier z pozostałym kakao, mieszaj, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i całkowicie schłodzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj wszystkie suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i goździki. W innej misce ubij jajka i wanilię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mieszankę jajeczną i mieszankę czekolady.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj płynne składniki do mieszanki mąki i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy włoskie, wymieszaj z ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do przygotowanej formy, piecz ciasto czekoladowe przez 45 do 65 minut w 200 stopniach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostudzić, posypać cukrem pudrem przed podaniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lub przygotuj lukier, ubijając białko jaja i 6 łyżek. łyżki cukru pudru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Glazuruj schłodzone ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wierzch można ozdobić kolorową posypką na ciasta lub pokrojonymi kandyzowanymi owocami, marmoladą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz pozostaje poczekać, aż lukier stwardnieje i podawać z herbatą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy