skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W średnim rondlu na małym ogniu połącz ciepłą kawę, whisky, 12 łyżek masła, mieszaj, aż masło się rozpuści.
Krok 3:
Dodaj cukier z pozostałym kakao, mieszaj, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i całkowicie schłodzić.
Krok 4:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i goździki. W innej misce ubij jajka i wanilię.
Krok 5:
Wymieszaj mieszankę jajeczną i mieszankę czekolady.
Krok 6:
Dodaj płynne składniki do mieszanki mąki i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Posiekaj orzechy włoskie, wymieszaj z ciastem.
Krok 8:
Włóż ciasto do przygotowanej formy, piecz ciasto czekoladowe przez 45 do 65 minut w 200 stopniach.
Krok 9:
Ostudzić, posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Krok 10:
Lub przygotuj lukier, ubijając białko jaja i 6 łyżek. łyżki cukru pudru.
Krok 11:
Glazuruj schłodzone ciasta.
Krok 12:
Wierzch można ozdobić kolorową posypką na ciasta lub pokrojonymi kandyzowanymi owocami, marmoladą.
Krok 13:
Teraz pozostaje poczekać, aż lukier stwardnieje i podawać z herbatą.
Krok 14:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g