ciasto cytrynowe z truskawkami

ciasto jest przygotowywane bardzo szybko i prosto, wszystko sobie poradzi. Bardzo smaczne i letnie orzeźwiające ciasto cytrynowe z truskawkami. Przygotowanie jest proste, okazuje się niezwykle smaczne. Możesz go ugotować zarówno ze świeżych truskawek, jak i mrożonych.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 57 % 35 g
343 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeden średniej wielkości cytryna, dobrze umyta z kurzu. Następnie ostrożnie usunąłem skórkę bez białej warstwy, ponieważ biała warstwa daje gorycz i zmieliłem ją z cukrem. Następnie do cukru ze skórką z cytryny dodano średniej wielkości jaja kurze i ubito w bujną jasną masę. Ubij jajka przez około 5 minut, aż cukier granulowany się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przeciąłem cytrynę na pół i przez wyciskacz do cytrusów wycisnąłem sok z cytryny. Usunąłem Kości, jeśli się natknąłem. Następnie masło stopiło się w kuchence mikrofalowej. Do dobrze ubitych jajek dodano szczyptę soli, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, bezwonny olej słonecznikowy, stopione masło i wymieszano wszystkie składniki w jednorodną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiałem mąkę pszenną. Następnie do przesianej mąki dodano proszek do pieczenia ciasta, dobrze wymieszano mąkę i proszek do pieczenia. Aby uzyskać lepszą interakcję między sobą, zaleca się dodatkowo przesiać mąkę i proszek do pieczenia do ciasta, ale tego nie zrobiłem. Następnie ostrożnie, etapami, połącz mieszankę mąki z jajkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Świeże truskawki zostały dobrze umyte pod bieżącą wodą z piasku i brudu i zerwane & quot; ogony & quot;. Do formy o wielkości 22 cm wlałam większość ciasta, na ciasto położyłam pokrojone w plasterki truskawki i przykryłam pozostałym ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° , aż ciasto będzie gotowe, w czasie okazało się około 50 minut. Ale ważne jest, aby pamiętać, że każdy piekarnik jest inny, a czas pieczenia również może się różnić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowość ciasta sprawdzono drewnianym szpikulcem. Jeszcze gorące ciasto na wierzchu obficie posypane cukrem pudrem, w kontakcie z gorącym ciastem stało się wilgotne, a gdy ciasto ostygło, zrobiło się trochę chrupiące.

inspiracją do zrobienia tego ciasta było Liguryjskie ciasto cytrynowe autorstwa Pierre ' a Hermaya. Ciasto dostosowałem dla siebie, zastąpiłem oliwę z oliwek olejem słonecznikowym, zamiast malin położyłem truskawki i nie przykryłem ciasta bezą.& nbsp; Wszystko inne w przepisie też zostało.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy