skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeden średniej wielkości cytryna, dobrze umyta z kurzu. Następnie ostrożnie usunąłem skórkę bez białej warstwy, ponieważ biała warstwa daje gorycz i zmieliłem ją z cukrem. Następnie do cukru ze skórką z cytryny dodano średniej wielkości jaja kurze i ubito w bujną jasną masę. Ubij jajka przez około 5 minut, aż cukier granulowany się rozpuści.
Krok 2:
Przeciąłem cytrynę na pół i przez wyciskacz do cytrusów wycisnąłem sok z cytryny. Usunąłem Kości, jeśli się natknąłem. Następnie masło stopiło się w kuchence mikrofalowej. Do dobrze ubitych jajek dodano szczyptę soli, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, bezwonny olej słonecznikowy, stopione masło i wymieszano wszystkie składniki w jednorodną masę.
Krok 3:
Przesiałem mąkę pszenną. Następnie do przesianej mąki dodano proszek do pieczenia ciasta, dobrze wymieszano mąkę i proszek do pieczenia. Aby uzyskać lepszą interakcję między sobą, zaleca się dodatkowo przesiać mąkę i proszek do pieczenia do ciasta, ale tego nie zrobiłem. Następnie ostrożnie, etapami, połącz mieszankę mąki z jajkiem.
Krok 4:
Świeże truskawki zostały dobrze umyte pod bieżącą wodą z piasku i brudu i zerwane & quot; ogony & quot;. Do formy o wielkości 22 cm wlałam większość ciasta, na ciasto położyłam pokrojone w plasterki truskawki i przykryłam pozostałym ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° , aż ciasto będzie gotowe, w czasie okazało się około 50 minut. Ale ważne jest, aby pamiętać, że każdy piekarnik jest inny, a czas pieczenia również może się różnić.
Krok 5:
Gotowość ciasta sprawdzono drewnianym szpikulcem. Jeszcze gorące ciasto na wierzchu obficie posypane cukrem pudrem, w kontakcie z gorącym ciastem stało się wilgotne, a gdy ciasto ostygło, zrobiło się trochę chrupiące.
inspiracją do zrobienia tego ciasta było Liguryjskie ciasto cytrynowe autorstwa Pierre ' a Hermaya. Ciasto dostosowałem dla siebie, zastąpiłem oliwę z oliwek olejem słonecznikowym, zamiast malin położyłem truskawki i nie przykryłem ciasta bezą.& nbsp; Wszystko inne w przepisie też zostało.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g