skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do pieczenia pysznego ciasta drożdżowego z morelami i dżemem.
Krok 2:
Wlej pięćset gramów przesianej mąki i pięćdziesiąt gramów cukru do dużej miski.
Krok 3:
Dodaj pół łyżeczki soli i dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski.
Krok 4:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 5:
Dodaj osiem gramów suchych, szybko działających drożdży do miski.
Krok 6:
Włóż dwa żółtka do miski.
Krok 7:
Wlej trzysta mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i zagniataj ciasto przez około pięć minut.
Krok 8:
Dodaj pięćdziesiąt gramów masła do miski z ciastem i kontynuuj ugniatanie.
Krok 9:
Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do miski z ciastem.
Krok 10:
Posmaruj ciasto w misce olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa i przykryj serwetką kuchenną, aby podnieść ją w ciepłe miejsce.
Krok 11:
Po dziewięćdziesięciu minutach ciasto w misce osiągnęło odpowiednią kondycję i dobrze wyrosło.
Krok 12:
Smarujemy stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozprowadzamy ciasto z miski, które następnie dobrze ugniatamy.
Krok 13:
Podziel ciasto na dwa kawałki o różnej wielkości.
Krok 14:
Posmaruj odpowiednią blachę do pieczenia odrobiną masła.
Krok 15:
Rozprowadzamy większość ciasta w formie i rozprowadzamy go jednolitą warstwą, wykonujemy małe boki, a następnie odstawiamy do proofingu.
Krok 16:
Pokrój na kilka kawałków każdej z dziesięciu moreli.
Krok 17:
Rozłóż sto gramów dżemu na wierzchu ciasta według własnych upodobań i rozprowadź równomiernie.
Krok 18:
Rozłóż pokrojone kawałki moreli na wierzchu warstwy dżemu w niewielkiej odległości od siebie.
Krok 19:
Rozłóż małe kawałki masła na wierzchu warstwy moreli.
Krok 20:
Wlej trochę mąki na stół, a następnie rozłóż resztę ciasta i zagniataj, po czym robimy z niego długą kiełbasę i odcinamy od niej paski, które przecinamy na pół.
Krok 21:
Na każdym uformowanym pasku ciasta wykonujemy nacięcia nożem w kształcie choinki.
Krok 22:
Rozłóż ugotowane paski na cieście i udekoruj, łącząc je z góry w formie wzoru, a następnie włóż do proofingu.
Krok 23:
Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym po dwudziestu pięciu minutach i umieść formę na dolnej półce rozgrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni piekarnika, aby upiec ciasto.
Krok 24:
Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika, po czym dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie i kroimy na porcje.
Krok 25:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
ciasto drożdżowe z morelami cóż, bardzo prosty przepis na świąteczny stół do słodkich wypieków na herbatę z kefirem! Bardzo smaczny przysmak-zwiewne ciasto z aromatycznymi morelami! Latem każda gospodyni domowa powinna koniecznie upiec dla swojej rodziny niesamowite ciasto z owocami-soczyste morele! Takie domowe wypieki oznaczają obecność odpowiedniego przepisu, który pomaga zrobić szybkie, idealnie smaczne i proste ciasto w kilka minut. Właśnie tym sekretem podzielę się z moimi ulubionymi obserwatorami, więc słuchaj uważnie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g