ciasto drożdżowe z morelami i dżemem na kefirze

zwiewne słodkie wypieki na świątecznym stole! Świetny przepis na zrobienie wspaniałego ciasta z dżemem i aromatycznymi morelami w domu, który z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 71 % 32 g
205 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do pieczenia pysznego ciasta drożdżowego z morelami i dżemem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pięćset gramów przesianej mąki i pięćdziesiąt gramów cukru do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pół łyżeczki soli i dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj osiem gramów suchych, szybko działających drożdży do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż dwa żółtka do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trzysta mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i zagniataj ciasto przez około pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów masła do miski z ciastem i kontynuuj ugniatanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do miski z ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj ciasto w misce olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa i przykryj serwetką kuchenną, aby podnieść ją w ciepłe miejsce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po dziewięćdziesięciu minutach ciasto w misce osiągnęło odpowiednią kondycję i dobrze wyrosło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarujemy stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozprowadzamy ciasto z miski, które następnie dobrze ugniatamy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na dwa kawałki o różnej wielkości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj odpowiednią blachę do pieczenia odrobiną masła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozprowadzamy większość ciasta w formie i rozprowadzamy go jednolitą warstwą, wykonujemy małe boki, a następnie odstawiamy do proofingu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój na kilka kawałków każdej z dziesięciu moreli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż sto gramów dżemu na wierzchu ciasta według własnych upodobań i rozprowadź równomiernie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż pokrojone kawałki moreli na wierzchu warstwy dżemu w niewielkiej odległości od siebie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż małe kawałki masła na wierzchu warstwy moreli.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej trochę mąki na stół, a następnie rozłóż resztę ciasta i zagniataj, po czym robimy z niego długą kiełbasę i odcinamy od niej paski, które przecinamy na pół.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Na każdym uformowanym pasku ciasta wykonujemy nacięcia nożem w kształcie choinki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż ugotowane paski na cieście i udekoruj, łącząc je z góry w formie wzoru, a następnie włóż do proofingu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym po dwudziestu pięciu minutach i umieść formę na dolnej półce rozgrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni piekarnika, aby upiec ciasto.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika, po czym dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie i kroimy na porcje.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

ciasto drożdżowe z morelami cóż, bardzo prosty przepis na świąteczny stół do słodkich wypieków na herbatę z kefirem! Bardzo smaczny przysmak-zwiewne ciasto z aromatycznymi morelami! Latem każda gospodyni domowa powinna koniecznie upiec dla swojej rodziny niesamowite ciasto z owocami-soczyste morele! Takie domowe wypieki oznaczają obecność odpowiedniego przepisu, który pomaga zrobić szybkie, idealnie smaczne i proste ciasto w kilka minut. Właśnie tym sekretem podzielę się z moimi ulubionymi obserwatorami, więc słuchaj uważnie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy