przyprawiony stek wołowy pieczony

mięso o pikantnym smaku i apetycznej skórce-gotuj w piekarniku! Szybki przepis na pyszny stek, choć niezbyt dietetyczny, ale czasami możesz zafundować sobie smażone i pieczone mięso? ;)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 20 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 0 % 0 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Ubij stek (trochę), włóż do miski na wymiar, posyp solą i przyprawami, wetrzyj je w mięso. Pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
2. Pod koniec marynowania Rozgrzej piekarnik. Pożądana temperatura wynosi 220 stopni.
3. Smaż stek na gorącej patelni na oleju z obu stron przez kilka minut.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego mięso.
5. Włóż formę do piekarnika, piecz steki przez 10 minut (do miękkości - czas zależy od grubości mięsa).

podawaj na gorąco, udekorowane ziołami i warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy