ciasto czekoladowe Bounty z nadzieniem kokosowym

obfite i pyszne ciasto czekoladowe z płatkami kokosowymi. Bardzo piękne i niezwykle smaczne ciasto czekoladowe & quot; Bounty & quot; z delikatnym nadzieniem kokosowym. Każdy może zrobić ten prosty przepis na ciasto kokosowe.
Elżbieta SenczynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 52 % 29 g
334 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Połącz 3 jaja kurze i 120 g cukru w misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą białą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce przesiej 20 g kakao, 80 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj suche składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij suche składniki do mieszanki jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj mieszaninę szpatułką od góry do dołu, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę małym kawałkiem masła. (Średnica formy - 20 cm).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do formy i wyślij do pieczenia w 190 stopniach przez 30 minut. Gotowy biszkopt całkowicie ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie nadzienia. Wlej 200 ml mleka do rondla, dodaj 100 g masła i 100 g cukru, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj 150 g wiórków kokosowych, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Masa powinna zgęstnieć. Schłodzić gotowe nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój biszkopt wzdłuż na 2 ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Impregnujemy każde ciasto śmietaną (około 5 łyżek. łyżki na 1 ciasto). Możesz również namoczyć ciasta syropem lub mlekiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie rozłóż nadzienie na cieście, równomiernie je rozprowadź. Przykryj drugim ciastem, lekko naciśnij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do lodówki na około 1 godzinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotowanie glazury. Do rondla wysyłamy 4 łyżki. łyżki kakao, 4 łyżki. łyżki cukru, 50 g masła i 100 ml mleka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Cały czas mieszając, doprowadzamy lukier do zagęszczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej ciepły lukier na ciasto, równomiernie rozprowadź. Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Ciasto "Bounty" gotowe! Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!

bardzo smaczne ciasto, podobne w połączeniu smaków do znanego batonika. Ciasto składa się z ciasta czekoladowego, które nasączamy śmietaną i gęstym nadzieniem z wiórków kokosowych. Ciasto pokryte jest lukrem, można je również pokryć rozpuszczoną czekoladą.

ciasto okazuje się bardzo satysfakcjonujące i smaczne, ma bogaty smak czekoladowo-kokosowy.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy