skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Połącz 3 jaja kurze i 120 g cukru w misce.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą białą pianę.
Krok 3:
W innej misce przesiej 20 g kakao, 80 g mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 4:
Wymieszaj suche składniki.
Krok 5:
Wyślij suche składniki do mieszanki jajecznej.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj mieszaninę szpatułką od góry do dołu, aż będzie gładka.
Krok 7:
Nasmaruj formę małym kawałkiem masła. (Średnica formy - 20 cm).
Krok 8:
Włóż ciasto do formy i wyślij do pieczenia w 190 stopniach przez 30 minut. Gotowy biszkopt całkowicie ostudzić.
Krok 9:
Gotowanie nadzienia. Wlej 200 ml mleka do rondla, dodaj 100 g masła i 100 g cukru, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą.
Krok 10:
Następnie dodaj 150 g wiórków kokosowych, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 11:
Masa powinna zgęstnieć. Schłodzić gotowe nadzienie.
Krok 12:
Pokrój biszkopt wzdłuż na 2 ciasta.
Krok 13:
Impregnujemy każde ciasto śmietaną (około 5 łyżek. łyżki na 1 ciasto). Możesz również namoczyć ciasta syropem lub mlekiem.
Krok 14:
Następnie rozłóż nadzienie na cieście, równomiernie je rozprowadź. Przykryj drugim ciastem, lekko naciśnij.
Krok 15:
Włóż ciasto do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 16:
Przygotowanie glazury. Do rondla wysyłamy 4 łyżki. łyżki kakao, 4 łyżki. łyżki cukru, 50 g masła i 100 ml mleka.
Krok 17:
Cały czas mieszając, doprowadzamy lukier do zagęszczenia.
Krok 18:
Wlej ciepły lukier na ciasto, równomiernie rozprowadź. Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Ciasto "Bounty" gotowe! Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!
bardzo smaczne ciasto, podobne w połączeniu smaków do znanego batonika. Ciasto składa się z ciasta czekoladowego, które nasączamy śmietaną i gęstym nadzieniem z wiórków kokosowych. Ciasto pokryte jest lukrem, można je również pokryć rozpuszczoną czekoladą.
ciasto okazuje się bardzo satysfakcjonujące i smaczne, ma bogaty smak czekoladowo-kokosowy.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g