ciasto cyfra 6 lub cyfra 9

ciasto cyfra jest zawsze smaczna, piękna i symboliczna. Ciasto jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. Aromatyczne, miękkie ciasta miodowe doskonale komponują się z kremem z bitej śmietany i twarogu. Do warstwy można dodać dowolny gęsty dżem, aby uzyskać jasność smaku. Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zadowoleni z tego ciasta.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 czerwca-5 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 58 % 33 g
322 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, rozbij jajko na patelni lub patelni z grubym dnem, dodaj miód (wybierz miód naturalny i pachnący, to z takiego ciasta uzyskuje się niezrównane) , cukier, szczyptę soli, wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło, wymieszaj. Następnie dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Mieszanina zacznie się pienić, to reaguje soda. Zdejmij z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić patelnię w misce z zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj połowę przesianej mąki do schłodzonej masy (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a pieczenie będzie bardziej puszyste), wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pozostałą mąkę na blat i połóż na niej ciasto. Wsypując mąkę z brzegów zagnieść ciasto. Może przykleić się do dłoni, ale nie zatykaj go nadmiarem mąki, w przeciwnym razie ciasto będzie sztywne. Zawiń go w torebkę lub folię spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej dwie godziny, a lepiej, jak ja - w nocy, Kiedy ciasto leży w lodówce łatwiej jest z nim pracować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj krem. Aby to zrobić, dobrze ostudź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%, miskę, w której będziesz ubijać i trzepaczki miksera, Zwykle wkładam to wszystko do zamrażarki na 15-20 minut. Wybierz głęboką miskę, aby podczas ubijania nie tworzyć rozprysków. Wlej śmietanę do miski, dodaj cukier puder, zacznij ubijać na wolnych obrotach. Ubijaj przez minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zwiększ prędkość miksera i ubijaj jeszcze przez około trzy minuty, aż masa zgęstnieje, a trzepaczki miksera zaczną tworzyć koła na śmietanie. Dodaj ser śmietankowy, mieszaj na niskich obrotach miksera, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wydrukuj szablon na arkuszu A4.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij to.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na pergaminie lub silikonowej macie w warstwę o grubości 0,5 mm. Jeśli ciasto będzie się kleiło, posyp trochę mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij ciasto wzdłuż konturu szablonu nożem, nakłuj ciasto widelcem, aby ciasto nie bulgotało podczas pieczenia, włóż kawałki do lodówki, przydadzą się do trzeciego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 5-6 minut, może to zająć trochę więcej lub mniej czasu zorientuj się w piekarniku, ciasta powinny się lekko zrumienić. Gotowe ciasta powinny być miękkie, nie suche, nie prześwietlać. Przygotuj więc trzy ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech ciasta całkowicie ostygną. Umieść jedno ciasto na podłożu, umieść krem w worku do szprycowania (używam dyszy 1M) i ułóż na całym obwodzie ciasta "kulki" z kremu. Na wierzch połóż drugie ciasto, również nałóż krem, na drugie ciasto dodałem trochę gęstego dżemu malinowego między kulkami kremu. Przykryj trzecim ciastem, włóż krem, przed dekorowaniem włóż ciasto do lodówki na pół godziny, aby krem się związał.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij ciasto i udekoruj według własnego uznania. Udekorowałem bezami i świeżymi kwiatami. Ciasto jest gotowe, smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy