ciasto truskawkowo-kremowe

letni, łatwy deser, bardzo prosty w przygotowaniu. W szczycie sezonu truskawkowego chcę podzielić się przepisem na delikatne, biszkoptowe ciasto z pysznym, kremowym, słodkim, budyniem i aromatycznymi truskawkami! Jagody lub owoce mogą być absolutnie dowolne. Bardzo smaczne z jabłkami. Dołącz do nas!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 83 % 29 g
155 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj krem. Dla niego będziesz potrzebować: Mleko, mam 3,2% tłuszczu, temperatura pokojowa. Żółtka w temperaturze pokojowej. Skrobia kukurydziana, cukier, sól, wanilina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu z grubym dnem łączę żółtka, sól, wanilinę, cukier, skrobię, gram 50 mleka (temperatura pokojowa) i mieszam masę...

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pozostałe mleko. Ponownie mieszam...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I na kuchence na ogniu poniżej średniej przy ciągłym mieszaniu gotuję krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzam do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmuję z ognia, pozwalam trochę ostygnąć, przykrywam w kontakcie i na razie odstawiam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naczynie do pieczenia o rozmiarze 20 * 20. Nasmarowałem dno i boki olejem roślinnym, przykryłem pergaminem. I natychmiast włączam rozgrzanie piekarnika do 170 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej ciasto biszkoptowe. Dla niego będziesz potrzebować: Przesiana mąka. Cukier, sól, wanilina. Spulchniacz. Jaja kategorii C1, temperatura pokojowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać. Na razie odstawiam.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dzielę jajka na żółtka i białka. Nie można tego robić i ubijać wszystkiego na raz, ale wydaje mi się, że jest to szybsze. Naczynia i trzepaczki powinny być suche i czyste. Ponadto do białka nie powinna dostać się ani kropla żółtka. Do białka dodaję sól, wanilinę i połowę cukru. Drugą połowę cukru do żółtek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Najpierw ubijam białka na minimalnych obrotach, stopniowo zwiększając, aż do gęstej, stabilnej piany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubijam żółtka tą samą trzepaczką, nie moją, aż lekko się wybielą i zwiększą objętość.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Łącz żółtka i białka. Mieszać. Dla wygody wlewam więcej do pojemnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W 2 seriach przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do mieszanki jajeczno-cukrowej. Delikatnie wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto jest gotowe.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jagody lub owoce mogą być absolutnie dowolne. Bardzo smaczne z jabłkami. Mam truskawki. Nie radzę brać więcej (wagowo), ponieważ jest dość wodnisty, a gotowe ciasto może być wilgotne. Moje truskawki, suszone, obrane, pokrojone.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj skrobię, wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj nadzienie do ciasta, delikatnie wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyrównuję.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Krem będzie grubszy po schłodzeniu, chociaż nadal jest wystarczająco ciepły.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dla wygody przenoszę do torby cukierniczej.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Układam kratkę na wierzchu ciasta.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy do miękkości, szacowany czas to 35-40 minut. Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem, powinien wyjść suchy i czysty.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W formie pozwalam całkowicie ostygnąć, a następnie przenoszę na talerz, w razie potrzeby posypuję cukrem pudrem i można wezwać wszystkich na herbatę.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy