skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj krem. Dla niego będziesz potrzebować: Mleko, mam 3,2% tłuszczu, temperatura pokojowa. Żółtka w temperaturze pokojowej. Skrobia kukurydziana, cukier, sól, wanilina.
Krok 2:
W rondlu z grubym dnem łączę żółtka, sól, wanilinę, cukier, skrobię, gram 50 mleka (temperatura pokojowa) i mieszam masę...
Krok 3:
Aby nie było grudek.
Krok 4:
Następnie pozostałe mleko. Ponownie mieszam...
Krok 5:
I na kuchence na ogniu poniżej średniej przy ciągłym mieszaniu gotuję krem.
Krok 6:
Doprowadzam do wrzenia.
Krok 7:
Zdejmuję z ognia, pozwalam trochę ostygnąć, przykrywam w kontakcie i na razie odstawiam.
Krok 8:
Naczynie do pieczenia o rozmiarze 20 * 20. Nasmarowałem dno i boki olejem roślinnym, przykryłem pergaminem. I natychmiast włączam rozgrzanie piekarnika do 170 stopni.
Krok 9:
Dalej ciasto biszkoptowe. Dla niego będziesz potrzebować: Przesiana mąka. Cukier, sól, wanilina. Spulchniacz. Jaja kategorii C1, temperatura pokojowa.
Krok 10:
Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać. Na razie odstawiam.
Krok 11:
Dzielę jajka na żółtka i białka. Nie można tego robić i ubijać wszystkiego na raz, ale wydaje mi się, że jest to szybsze. Naczynia i trzepaczki powinny być suche i czyste. Ponadto do białka nie powinna dostać się ani kropla żółtka. Do białka dodaję sól, wanilinę i połowę cukru. Drugą połowę cukru do żółtek.
Krok 12:
Najpierw ubijam białka na minimalnych obrotach, stopniowo zwiększając, aż do gęstej, stabilnej piany.
Krok 13:
Ubijam żółtka tą samą trzepaczką, nie moją, aż lekko się wybielą i zwiększą objętość.
Krok 14:
Łącz żółtka i białka. Mieszać. Dla wygody wlewam więcej do pojemnika.
Krok 15:
W 2 seriach przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do mieszanki jajeczno-cukrowej. Delikatnie wymieszaj.
Krok 16:
Ciasto jest gotowe.
Krok 17:
Jagody lub owoce mogą być absolutnie dowolne. Bardzo smaczne z jabłkami. Mam truskawki. Nie radzę brać więcej (wagowo), ponieważ jest dość wodnisty, a gotowe ciasto może być wilgotne. Moje truskawki, suszone, obrane, pokrojone.
Krok 18:
Dodaj skrobię, wymieszaj.
Krok 19:
Dodaj nadzienie do ciasta, delikatnie wymieszaj.
Krok 20:
Wyrównuję.
Krok 21:
Krem będzie grubszy po schłodzeniu, chociaż nadal jest wystarczająco ciepły.
Krok 22:
Dla wygody przenoszę do torby cukierniczej.
Krok 23:
Układam kratkę na wierzchu ciasta.
Krok 24:
Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy do miękkości, szacowany czas to 35-40 minut. Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem, powinien wyjść suchy i czysty.
Krok 25:
W formie pozwalam całkowicie ostygnąć, a następnie przenoszę na talerz, w razie potrzeby posypuję cukrem pudrem i można wezwać wszystkich na herbatę.
Krok 26:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g