skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj kruszonkę (kruszonkę, kruszonkę cukrową, mąkę.... ma wiele nazw) Co będzie potrzebne: Masło, mam 82% tłuszczu, zimne. Mąka, cukier, sól, wanilina.
Krok 2:
Łączę wszystko i pocieram rękami w okruchy. Na razie wkładam do lodówki.
Krok 3:
Dalej ciasto. Dla niego będziesz potrzebować: Jajka pierwszej kategorii, w temperaturze pokojowej. Masło, mam 82% tłuszczu, zmiękczone. Mąka, skrobia kukurydziana. Proszek do pieczenia, sól, cukier, wanilina.
Krok 4:
Przesianą mąkę łączę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, mieszam i odstawiam na razie.
Krok 5:
Ubij masło, aż będzie białe i puszyste (4-5 minut). Ostrożnie nie przesadzaj.
Krok 6:
Dodaj sól, wanilinę. W 2 seriach cukier, za każdym razem dobrze ubijając (przez minutę)
Krok 7:
Następnie po jednym jajka, równie dobrze ubijając po każdym. Masa powinna być lekka, bujna, jednorodna, kremowa.
Krok 8:
Następnie suche składniki w jednym biegu.
Krok 9:
Ciasto powinno być gładkie, kremowe.
Krok 10:
Piec Wola w formie 20*20. Nasmarowałem dno i boki olejem roślinnym i położyłem papierem do pieczenia.
Krok 11:
Wylewam ciasto, wyrównuję.
Krok 12:
Moje truskawki, suszone, obrane, pokrojone w plastry o grubości około 5 mm.
Krok 13:
Układam mocno na wierzchu ciasta. Takie piękno się okazuje.
Krok 14:
Rozłóż kruszonkę równomiernie na wierzchu. Po lodówce będzie kruchy i gęsty. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczę przez 50-55 minut.
Krok 15:
Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem.
Krok 16:
W formie pozwalam całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmuję i....
Krok 17:
Ciasto jest gotowe! Możesz zadzwonić do wszystkich na herbatę:) połączenie jest doskonałe, ciasto okazuje się bardzo smaczne. A jagody mogą być używane absolutnie dowolne. Dołącz do nas!!!
Krok 18:
Delikatne, kremowe ciasto muffinowe, aromatyczne truskawki i chrupiąca, słodka skórka. Szybko, prosto, smacznie. P. s drugiego dnia z lodówki ciasto smakuje jeszcze lepiej. A jagody mogą być używane absolutnie dowolne.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g