ciasto truskawkowo-kruszonkowe

połączenie jest doskonałe, ciasto okazuje się bardzo smaczne. Dziś proponuję przygotować bardzo proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne ciasto. Delikatne, kremowe ciasto muffinowe, pachnące, lekko kwaśne truskawki i dużo chrupiącej, słodkiej, kruchej kruszonki.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 60 % 35 g
315 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj kruszonkę (kruszonkę, kruszonkę cukrową, mąkę.... ma wiele nazw) Co będzie potrzebne: Masło, mam 82% tłuszczu, zimne. Mąka, cukier, sól, wanilina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Łączę wszystko i pocieram rękami w okruchy. Na razie wkładam do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dalej ciasto. Dla niego będziesz potrzebować: Jajka pierwszej kategorii, w temperaturze pokojowej. Masło, mam 82% tłuszczu, zmiękczone. Mąka, skrobia kukurydziana. Proszek do pieczenia, sól, cukier, wanilina.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesianą mąkę łączę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, mieszam i odstawiam na razie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij masło, aż będzie białe i puszyste (4-5 minut). Ostrożnie nie przesadzaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, wanilinę. W 2 seriach cukier, za każdym razem dobrze ubijając (przez minutę)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie po jednym jajka, równie dobrze ubijając po każdym. Masa powinna być lekka, bujna, jednorodna, kremowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie suche składniki w jednym biegu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być gładkie, kremowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec Wola w formie 20*20. Nasmarowałem dno i boki olejem roślinnym i położyłem papierem do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wylewam ciasto, wyrównuję.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Moje truskawki, suszone, obrane, pokrojone w plastry o grubości około 5 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Układam mocno na wierzchu ciasta. Takie piękno się okazuje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kruszonkę równomiernie na wierzchu. Po lodówce będzie kruchy i gęsty. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczę przez 50-55 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W formie pozwalam całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmuję i....

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto jest gotowe! Możesz zadzwonić do wszystkich na herbatę:) połączenie jest doskonałe, ciasto okazuje się bardzo smaczne. A jagody mogą być używane absolutnie dowolne. Dołącz do nas!!!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatne, kremowe ciasto muffinowe, aromatyczne truskawki i chrupiąca, słodka skórka. Szybko, prosto, smacznie. P. s drugiego dnia z lodówki ciasto smakuje jeszcze lepiej. A jagody mogą być używane absolutnie dowolne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy