skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Wskazane jest stosowanie cukru drobnokrystalicznego, dzięki czemu lepiej się rozpuszcza. Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej, możesz zastąpić ją ziemniakiem, wynik nie jest gorszy. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%.
Krok 2:
Zacznijmy od oddzielenia żółtek od białek. Uważaj, ani jedna kropla żółtka nie powinna dostać się do białek. Wlej białka do czystego, suchego naczynia.
Krok 3:
Ubij białka na miękkie szczyty i dodaj 1/3 granulowanego cukru. Następnie dodaj granulowany cukier w przybliżeniu w równych częściach 3-4 razy. Bardzo ważne jest, aby po każdym dodaniu cukru ubijać białka przez 2-3 minuty. Jeśli tego nie zrobisz, beza okaże się krucha i pęknie pod ciężarem nadzienia.
Krok 4:
Po wprowadzeniu całego cukru Wprowadzamy ocet winny i skrobię. Ubijamy również 2-3 minuty po wprowadzeniu każdego składnika. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę do bezy. Ubij białka do stabilnych szczytów.
Krok 5:
Na arkuszu pergaminu narysuj okrąg o średnicy 20-23 cm. Odwróć arkusz wzorem w dół i przykryj blachę do pieczenia. Aby pergamin się nie zwijał, przyklejam go do kropli ubitego białka.
Krok 6:
Łyżką rozłóż bezę na blasze do pieczenia w narysowanym kółku. Następnie w środku robimy małe wgłębienie na śmietanę i nadzienie, rozprowadzając białko łyżką po brzegach ciasta. Piec w 130 stopniach przez godzinę.
Krok 7:
Wlej schłodzoną śmietanę do czystego szklanego naczynia.
Krok 8:
Ubij, aż będzie gęsty, dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie. Podobnie jak w przypadku białek, w razie potrzeby można dodać wanilinę. Jeśli śmietana nie jest dobrze ubita, możesz dodać trochę kwasu cytrynowego (szczyptę) lub kilka kropli soku z cytryny. Włóż bitą śmietanę do lodówki.
Krok 9:
Kiwi i truskawki kroimy w plasterki, suszymy na ręczniku papierowym. Użyj swoich ulubionych miękkich owoców i jagód-malin, marakui, papai, Mango, brzoskwiń. W sezonie zimowym można używać owoców w puszkach.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Rozłóż bitą śmietanę na środku ciasta i udekoruj owocami. W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce
Krok 11:
To wszystko! Ciasto jest gotowe, możemy odciąć kawałek i cieszyć się najdelikatniejszym smakiem, składając w myślach podziękowania nowozelandczykom:)
Krok 12:
Smacznego!
mój piekarnik ma minimalną temperaturę 150 stopni. Jeśli masz ten sam problem, podzielę się z Tobą moją technologią.
pieczę ciasto na górnej półce z uchylonymi drzwiami. Używam termometru, aby uzyskać pożądaną temperaturę. Czasami pieczę w 110 stopniach przez 1,5 godziny. Ponieważ drzwi są uchylone, temperatura na drzwiach i na drugiej ścianie nie jest taka sama, więc obracam blachę do pieczenia co 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g