Proste ciasto kremowe Anny Pavlova

najdelikatniejsze ciasto Pavlova-miękkie ciasto z chrupiącą skórką ! Ciasto zostało wynalezione przez Nowozelandczyków, którzy byli zafascynowani rosyjską baletnicą Anną Pavlovą, która koncertowała w Australii i Nowej Zelandii w 1926 roku. Ciasto jest niesamowite i wcale nie jest trudne do przygotowania, najważniejsze jest, aby się nie spieszyć. Ciasto jest chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Ciasto zwieńczone jest bitą śmietaną i ozdobione owocami lub jagodami.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 63 % 31 g
258 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Wskazane jest stosowanie cukru drobnokrystalicznego, dzięki czemu lepiej się rozpuszcza. Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej, możesz zastąpić ją ziemniakiem, wynik nie jest gorszy. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od oddzielenia żółtek od białek. Uważaj, ani jedna kropla żółtka nie powinna dostać się do białek. Wlej białka do czystego, suchego naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka na miękkie szczyty i dodaj 1/3 granulowanego cukru. Następnie dodaj granulowany cukier w przybliżeniu w równych częściach 3-4 razy. Bardzo ważne jest, aby po każdym dodaniu cukru ubijać białka przez 2-3 minuty. Jeśli tego nie zrobisz, beza okaże się krucha i pęknie pod ciężarem nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po wprowadzeniu całego cukru Wprowadzamy ocet winny i skrobię. Ubijamy również 2-3 minuty po wprowadzeniu każdego składnika. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę do bezy. Ubij białka do stabilnych szczytów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na arkuszu pergaminu narysuj okrąg o średnicy 20-23 cm. Odwróć arkusz wzorem w dół i przykryj blachę do pieczenia. Aby pergamin się nie zwijał, przyklejam go do kropli ubitego białka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką rozłóż bezę na blasze do pieczenia w narysowanym kółku. Następnie w środku robimy małe wgłębienie na śmietanę i nadzienie, rozprowadzając białko łyżką po brzegach ciasta. Piec w 130 stopniach przez godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej schłodzoną śmietanę do czystego szklanego naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij, aż będzie gęsty, dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie. Podobnie jak w przypadku białek, w razie potrzeby można dodać wanilinę. Jeśli śmietana nie jest dobrze ubita, możesz dodać trochę kwasu cytrynowego (szczyptę) lub kilka kropli soku z cytryny. Włóż bitą śmietanę do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiwi i truskawki kroimy w plasterki, suszymy na ręczniku papierowym. Użyj swoich ulubionych miękkich owoców i jagód-malin, marakui, papai, Mango, brzoskwiń. W sezonie zimowym można używać owoców w puszkach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Rozłóż bitą śmietanę na środku ciasta i udekoruj owocami. W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To wszystko! Ciasto jest gotowe, możemy odciąć kawałek i cieszyć się najdelikatniejszym smakiem, składając w myślach podziękowania nowozelandczykom:)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

mój piekarnik ma minimalną temperaturę 150 stopni. Jeśli masz ten sam problem, podzielę się z Tobą moją technologią.

pieczę ciasto na górnej półce z uchylonymi drzwiami. Używam termometru, aby uzyskać pożądaną temperaturę. Czasami pieczę w 110 stopniach przez 1,5 godziny. Ponieważ drzwi są uchylone, temperatura na drzwiach i na drugiej ścianie nie jest taka sama, więc obracam blachę do pieczenia co 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy