skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw zrób szybkie ciasto. Podgrzej mleko do 40-50°C. rozpuść masło. Połącz ciepłe mleko, drożdże, sól, cukier, dodaj stopione masło. Wlać tę płynną mieszaninę do mąki, dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2:
Teraz musisz przygotować sos. Roztop masło i usmaż w nim mąkę na złoty kolor.
Krok 3:
Ciągle mieszając, wlej mleko cienkim strumieniem. Mieszaj, aż będzie prawie gładka. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą silikonowej szpatułki, którą można pocierać grudki. Dodaj sól i pieprz.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj śmietanę. Aby wymieszać, zamień silikonową szpatułkę na trzepaczkę. Powinieneś mieć wystarczająco gęstą mieszankę, która nie spłynie z łyżki.
Krok 5:
Filet z makrurusa, osuszony w durszlaku i wysuszony ręcznikiem papierowym) pokrój w kostkę 3×3 cm i dopraw solą i pieprzem. Kalafior i brokuły podzielić na małe różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut (zamrożone najpierw rozmrozić i pozwolić wodzie spłynąć). Pokrój marchewki w drobną kostkę. Aby uzyskać smak i kolor, możesz dodać drobno posiekaną zieloną cebulę, jeśli uwielbia ją każdy, kogo zamierzasz traktować tym ciastem.
Krok 6:
Wytnij okrąg papieru do pieczenia zgodnie ze średnicą dzielonej formy. Połóż go na dnie. Włóż ciasto do formy i rozprowadź je, mocno dociskając do krawędzi i pozostawiając zapas ciasta na boku, aby później było z czego zrobić szczypce.
Krok 7:
W równej warstwie, równomiernie rozprowadzając składniki na dnie ciasta, ułóż nadzienie i sos na wierzchu. Jeśli sos zdążył trochę zestalić, podgrzej go przed włożeniem do formy, mieszając szpatułką, aż rozprowadzi się do poprzedniej konsystencji. Podnieś nieco boki ciasta i zrób szczypanie, nie zamykając ciasta, ale lekko pociągając bok nad nadzieniem. Piec przez 30 minut w temperaturze 175 °C. całkowicie ostudzić i podawać.
otwarte ciasto z galaretką z małookim makrurusem, warzywami i sosem śmietanowym. Jest wyjątkowo piękny na zimno, więc jest to wersja Delikatnego "weekendowego ciasta", kiedy poprzedniej nocy wyczarujesz piekarnik (jednak nie stresując się zbytnio, dalekowschodnia kuchnia nie lubi skomplikowanych problemów), a rano zaskakujesz Dom pięknym śniadaniem.
autor przepisu, szef kuchni Wiaczesław Anzulis, zauważa, że ciasto należy schłodzić na stole przez co najmniej 1 godzinę (w przeciwnym razie nadzienie wypłynie podczas krojenia). I najlepiej umieścić w lodówce na noc.
objętość składników jest wskazana na podstawie formy o średnicy 22-24 cm, jeśli twoja jest mniejsza, proporcjonalnie zmniejsz ilość ciasta, sosu i nadzienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Macrurus - 60 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g