zimne ciasto z makrurusem o małych oczach

Prosty przepis na delikatne i aromatyczne ciasto dla całej rodziny! Takie ciasto zgromadzi wszystkich bliskich przy stole, da im siłę na dzień pełen osiągnięć, zachwyci delikatnym kremowym sosem i nasyci zdrowymi składnikami: warzywami i czystą rybą głębinową, którą dzieci uwielbiają za brak ostrego rybnego zapachu!
Evgeniya_KokoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 49 % 19 g
216 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw zrób szybkie ciasto. Podgrzej mleko do 40-50°C. rozpuść masło. Połącz ciepłe mleko, drożdże, sól, cukier, dodaj stopione masło. Wlać tę płynną mieszaninę do mąki, dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz musisz przygotować sos. Roztop masło i usmaż w nim mąkę na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając, wlej mleko cienkim strumieniem. Mieszaj, aż będzie prawie gładka. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą silikonowej szpatułki, którą można pocierać grudki. Dodaj sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj śmietanę. Aby wymieszać, zamień silikonową szpatułkę na trzepaczkę. Powinieneś mieć wystarczająco gęstą mieszankę, która nie spłynie z łyżki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z makrurusa, osuszony w durszlaku i wysuszony ręcznikiem papierowym) pokrój w kostkę 3×3 cm i dopraw solą i pieprzem. Kalafior i brokuły podzielić na małe różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut (zamrożone najpierw rozmrozić i pozwolić wodzie spłynąć). Pokrój marchewki w drobną kostkę. Aby uzyskać smak i kolor, możesz dodać drobno posiekaną zieloną cebulę, jeśli uwielbia ją każdy, kogo zamierzasz traktować tym ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij okrąg papieru do pieczenia zgodnie ze średnicą dzielonej formy. Połóż go na dnie. Włóż ciasto do formy i rozprowadź je, mocno dociskając do krawędzi i pozostawiając zapas ciasta na boku, aby później było z czego zrobić szczypce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W równej warstwie, równomiernie rozprowadzając składniki na dnie ciasta, ułóż nadzienie i sos na wierzchu. Jeśli sos zdążył trochę zestalić, podgrzej go przed włożeniem do formy, mieszając szpatułką, aż rozprowadzi się do poprzedniej konsystencji. Podnieś nieco boki ciasta i zrób szczypanie, nie zamykając ciasta, ale lekko pociągając bok nad nadzieniem. Piec przez 30 minut w temperaturze 175 °C. całkowicie ostudzić i podawać.

otwarte ciasto z galaretką z małookim makrurusem, warzywami i sosem śmietanowym. Jest wyjątkowo piękny na zimno, więc jest to wersja Delikatnego "weekendowego ciasta", kiedy poprzedniej nocy wyczarujesz piekarnik (jednak nie stresując się zbytnio, dalekowschodnia kuchnia nie lubi skomplikowanych problemów), a rano zaskakujesz Dom pięknym śniadaniem.

autor przepisu, szef kuchni Wiaczesław Anzulis, zauważa, że ciasto należy schłodzić na stole przez co najmniej 1 godzinę (w przeciwnym razie nadzienie wypłynie podczas krojenia). I najlepiej umieścić w lodówce na noc.

objętość składników jest wskazana na podstawie formy o średnicy 22-24 cm, jeśli twoja jest mniejsza, proporcjonalnie zmniejsz ilość ciasta, sosu i nadzienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy