skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W ciepłej wodzie rozpuść cukier i sól. Ilość cukru można zmniejszyć do smaku. Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Krok 2:
Zagniatamy twarde ciasto, które nie przykleja się do rąk. Odstawiamy na 15 minut, przykrywając miską.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto o grubości 2 mm. bardzo wygodnie jest to zrobić na silikonowej macie.
Krok 4:
Aby galetki miały warstwową strukturę, Złóż ciasto i ponownie rozwałkuj. Im cieńsze rozwałkujemy ciasto, tym bardziej eleganckie i smaczne będą ciasteczka.
Krok 5:
Kroimy losowo. Możesz po prostu użyć noża, możesz wyciąć foremki do ciastek, możesz użyć szklanki. Nakłuwamy pokrojone ciasto na wierzch widelcem
Krok 6:
Piecz galety w piekarniku w temperaturze 130-140 stopni przez około 30 minut. Gdy tylko galety trochę się zrumienią, wyjmij je. Jeśli prześwietlisz, będą twarde, ale nadal smaczne. Zdecydowanie smaczniejszy niż sklepowe odpowiedniki!
postanowiłem jeść prawidłowo, ale bez słodyczy stało się nudne. Znalazłem przepis na stosunkowo zdrowe ciasteczka, które mogą zastąpić tradycyjne słodycze z dużą ilością kalorii. I byłem mile zaskoczony, jak chrupiące, kruche, a jednocześnie delikatne były te ciasteczka!
polecam przepis na klasyczne ciasteczka Galette tym, którzy oszczędzają czas i budżet.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g