skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel filet z makrurusa od skóry i gotuj kalafior przez 15-20 minut. Filety i gotowaną kapustę należy bardzo drobno posiekać (nie używaj blendera, może zamienić składniki w niezrozumiałą masę) i wymieszać w jednym pojemniku. Jajka opłucz w zimnej wodzie i oddziel białka od żółtek.
Krok 2:
Dodaj żółtka do mielonej ryby i kapusty i ubij białka na stabilne szczyty. Białka ubijaj tylko w idealnie czystym i suchym naczyniu, szczypta soli lub kropla soku z cytryny poprawi ubijanie.
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką. Włóż mięso mielone do małych foremek do pieczenia, wypełniając je w 75%. Suflet jest gotowy do wejścia do piekarnika! Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie suflet wzrośnie i zrumieni się.
przepis został stworzony przez władywostokskiego szefa Wiaczesława Anzulisa, szefa marki Port Cafe. Pomimo tak szlachetnego pochodzenia, to danie z dalekowschodniej kuchni jest łatwe i proste w przygotowaniu, do sufletu z małookiego makrurusa potrzebujesz tylko trzech składników i trzydziestu minut. A ile radości przyniesie! Przepis wskazuje składniki na sześć osób - wszystkie pozostaną zachwycone.
pod koniec gotowania uzyskasz najdelikatniejszą, rozpływającą się w ustach konsystencję. I znowu, w dużej mierze dzięki macrurus: czułość jest być może wiodącą cechą tej ryby głębinowej. Ale nie jedyna rzecz! Szczyci się również tym, że w ogóle nie zawiera pasożytów i szkodliwych substancji, makrurus można jeść nawet na surowo. I prawie nie ma w nim Kości-ta ryba jest wygodna do jedzenia i gotowania. Aby uzyskać filet, wystarczy oddzielić mięso od grzbietu.
wodnistość, o którą często obwinia się makrurusa, nie ma znaczenia w tym przepisie. Aby przygotować inne potrawy, musisz najpierw pozwolić filetowi położyć się w durszlaku, aby stos nadmiaru soku komórkowego, od pół godziny do nocy-im dłużej, tym lepiej. Znając ten mały sekret, praca z czystą rybą głębinową jest zawsze przyjemna i prosta. Sprawdzone!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Macrurus - 60 kcal/100g