suflet z makrurusa o małych oczach

najdelikatniejsze danie, które po prostu rozpływa się w ustach. Szczególnie to danie docenią dzieci ze względu na szczególną właściwość makrurusa - brak tego samego rybnego zapachu. Kto nie lubi ryb, nawet nie zauważy ich obecności!
Evgeniya_KokoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 11 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 7 % 1 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel filet z makrurusa od skóry i gotuj kalafior przez 15-20 minut. Filety i gotowaną kapustę należy bardzo drobno posiekać (nie używaj blendera, może zamienić składniki w niezrozumiałą masę) i wymieszać w jednym pojemniku. Jajka opłucz w zimnej wodzie i oddziel białka od żółtek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj żółtka do mielonej ryby i kapusty i ubij białka na stabilne szczyty. Białka ubijaj tylko w idealnie czystym i suchym naczyniu, szczypta soli lub kropla soku z cytryny poprawi ubijanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką. Włóż mięso mielone do małych foremek do pieczenia, wypełniając je w 75%. Suflet jest gotowy do wejścia do piekarnika! Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie suflet wzrośnie i zrumieni się.

przepis został stworzony przez władywostokskiego szefa Wiaczesława Anzulisa, szefa marki Port Cafe. Pomimo tak szlachetnego pochodzenia, to danie z dalekowschodniej kuchni jest łatwe i proste w przygotowaniu, do sufletu z małookiego makrurusa potrzebujesz tylko trzech składników i trzydziestu minut. A ile radości przyniesie! Przepis wskazuje składniki na sześć osób - wszystkie pozostaną zachwycone.

pod koniec gotowania uzyskasz najdelikatniejszą, rozpływającą się w ustach konsystencję. I znowu, w dużej mierze dzięki macrurus: czułość jest być może wiodącą cechą tej ryby głębinowej. Ale nie jedyna rzecz! Szczyci się również tym, że w ogóle nie zawiera pasożytów i szkodliwych substancji, makrurus można jeść nawet na surowo. I prawie nie ma w nim Kości-ta ryba jest wygodna do jedzenia i gotowania. Aby uzyskać filet, wystarczy oddzielić mięso od grzbietu.

wodnistość, o którą często obwinia się makrurusa, nie ma znaczenia w tym przepisie. Aby przygotować inne potrawy, musisz najpierw pozwolić filetowi położyć się w durszlaku, aby stos nadmiaru soku komórkowego, od pół godziny do nocy-im dłużej, tym lepiej. Znając ten mały sekret, praca z czystą rybą głębinową jest zawsze przyjemna i prosta. Sprawdzone!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g

Podobne przepisy