dynia piżmowa nadziewana pikantnym kurczakiem i ryżem

pyszne, pikantne, niezwykłe i bardzo piękne! Słodka dynia piżmowa nadziewana aromatycznym nadzieniem z ryżu i kurczaka, zwieńczona pyszną skórką z topionego złotego sera-idealne połączenie, którego na pewno warto spróbować!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 53 % 8 g
69 kcal
IG: 25 / 38 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dynię piżmową nadziewaną pikantnym kurczakiem i ryżem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty. Weź dynię piżmową o wadze 1 kg lub dwie o wadze 500 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię i osusz papierowymi serwetkami. Odetnij miejsca, w których przymocowano łodygę i podziel każdy owoc na dwie części(jak na zdjęciu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą łyżki stołowej usuń rdzeń i nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj każdą połowę olejem roślinnym lub oliwą z oliwek, wygodnie jest to zrobić za pomocą silikonowej szczotki. Posyp solą i ziele angielskie (lub zmielonym na czarno) pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż połówki dyni miąższem do dołu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Użyj trybu "góra-dół" i piecz przez około 30 minut (Czas pieczenia może nieznacznie wzrosnąć lub odwrotnie, w zależności od możliwości piekarnika ). Sprawdź gotowość dyni wykałaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz cebulę, czosnek i cukinię. Przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Spłucz wszystko pod bieżącą wodą i osusz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj cebulę i czosnek ostrym nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć gotową dynię i ostrożnie wyjmij miąższ łyżką. Powinieneś dostać rodzaj łodzi. Nie wyrzucaj miąższu dyni, nadal będzie przydatny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij smażone piersi z kurczaka, wstępnie pokrojone w małe kostki. Na dużym ogniu, delikatnie mieszając, gotuj kurczaka, aż będzie złoty. Wyjmij piersi i wyślij cebulę i czosnek na patelnię. Smażyć do miękkości, wystarczy kilka sekund.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj cukinię, paprykę i zmiękczony miąższ dyni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj również smażone piersi, ryż i koncentrat pomidorowy. Sól, pieprz do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj przyprawy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij zawartość patelni bulionem. Który lepiej użyć bulionu? Idealny jest kurczak lub warzywo. Jeśli nie ma ani jednego, ani drugiego, możesz użyć zwykłej wody, okaże się również smaczna.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zagotuj bulion, a następnie zmniejsz kuchenkę i gotuj, aż ryż się ugotuje. Przykryłem patelnię pokrywką, ale co 2-3 minuty otwierałem pokrywkę i dobrze mieszałem masę ryżową, aby nie przypaliła się do dna. Po 10-12 minutach (kiedy ryż był prawie gotowy) zdjąłem pokrywkę i gotowałem, aż na patelni nie było płynu (około 3 minut).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij dynię nadzieniem ryżowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp startym serem i parmezanem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij ponownie do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zdobędzie złotą skórkę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotową dynię posyp drobno posiekanymi ziołami i ziele angielskie według uznania.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowe! Podawaj na gorąco.

po nadziewaniu dyni zostało mi kilka łyżek nadzienia, więc następnym razem na kilogram dyni wezmę trochę mniej ryżu lub piersi (i odpowiednio bulionu).

danie okazało się bardzo aromatyczne i smaczne!

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy