Zapiekanka Picassa

pierwszorzędna uczta z prostych potraw! Sprężyny z kiełbasek z jajkiem na bazie puree ziemniaczanego. To danie jest przygotowywane ze składników znanych wszystkim, ale okazuje się kolorowe i smaczne. Idealny na lunch lub kolację w dzień wolny.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 42 % 10 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę Picassa? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Puree ziemniaczane można wziąć zarówno świeżo ugotowane, jak i ugotowane dzień wcześniej. Z takim & quot; wczorajszym & quot; puree zapiekanka okaże się jeszcze smaczniejsza. Wybierz kiełbaski o najbardziej naturalnym składzie, bez mechanicznego odkostniania mięsa i wzmacniaczy smaku. Wcześniej uwolnij kiełbaski z indywidualnej skorupy. Lepiej wziąć małe jajka. Umyj i wstrząśnij zieleniną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. Mam Kwadratowy kształt o boku 17 centymetrów. Włóż tłuczone ziemniaki do formy, mocno ubijając szpatułką. Długim końcem łyżki stołowej puree dwa głębokie prostopadłe rowki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj pietruszkę i wymieszaj z jogurtem. Wlać mieszaninę do rowków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i rozprowadź na powstałych częściach puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij kiełbaski wzdłuż długiej krawędzi, nie przecinając do końca. Połącz końcówki, tworząc sprężyny. Włóż do formy. Jeśli kiełbaski się rozwijają, zabezpiecz ich końce drewnianymi szaszłykami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko w środek każdej sprężyny. Staraj się nie uszkodzić żółtka: w ten sposób zapiekanka okaże się tak piękna, jak to tylko możliwe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Białko musi się całkowicie ustabilizować, to znaczy stać się białe i nie przezroczyste. Ale stopień gotowości żółtka można regulować według własnego uznania. Można go pozostawić w płynie lub, podobnie jak ja, doprowadzić do pełnej gotowości. Skoncentruj się na jego wyglądzie. Podawaj zapiekankę na gorąco ze świeżymi warzywami. I nie zapomnij wyjąć szaszłyków, jeśli ich użyłeś!

pieczone puree tutaj przypomina bazę zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo eleganckie i satysfakcjonujące danie.

smacznego!

dlaczego tak interesująca nazwa to Picasso? Ponieważ porcje tej zapiekanki okazały się asymetryczne, niepodobne do siebie i nierówne. Moim zdaniem takie trwałe skojarzenie z twórczością Picassa. ;-)

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy