skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę Picassa? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Puree ziemniaczane można wziąć zarówno świeżo ugotowane, jak i ugotowane dzień wcześniej. Z takim & quot; wczorajszym & quot; puree zapiekanka okaże się jeszcze smaczniejsza. Wybierz kiełbaski o najbardziej naturalnym składzie, bez mechanicznego odkostniania mięsa i wzmacniaczy smaku. Wcześniej uwolnij kiełbaski z indywidualnej skorupy. Lepiej wziąć małe jajka. Umyj i wstrząśnij zieleniną.
Krok 2:
Nasmaruj naczynie do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. Mam Kwadratowy kształt o boku 17 centymetrów. Włóż tłuczone ziemniaki do formy, mocno ubijając szpatułką. Długim końcem łyżki stołowej puree dwa głębokie prostopadłe rowki.
Krok 3:
Drobno posiekaj pietruszkę i wymieszaj z jogurtem. Wlać mieszaninę do rowków.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i rozprowadź na powstałych częściach puree.
Krok 5:
Wytnij kiełbaski wzdłuż długiej krawędzi, nie przecinając do końca. Połącz końcówki, tworząc sprężyny. Włóż do formy. Jeśli kiełbaski się rozwijają, zabezpiecz ich końce drewnianymi szaszłykami.
Krok 6:
Wbij jajko w środek każdej sprężyny. Staraj się nie uszkodzić żółtka: w ten sposób zapiekanka okaże się tak piękna, jak to tylko możliwe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 30-40 minut.
Krok 7:
Białko musi się całkowicie ustabilizować, to znaczy stać się białe i nie przezroczyste. Ale stopień gotowości żółtka można regulować według własnego uznania. Można go pozostawić w płynie lub, podobnie jak ja, doprowadzić do pełnej gotowości. Skoncentruj się na jego wyglądzie. Podawaj zapiekankę na gorąco ze świeżymi warzywami. I nie zapomnij wyjąć szaszłyków, jeśli ich użyłeś!
pieczone puree tutaj przypomina bazę zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo eleganckie i satysfakcjonujące danie.
smacznego!
dlaczego tak interesująca nazwa to Picasso? Ponieważ porcje tej zapiekanki okazały się asymetryczne, niepodobne do siebie i nierówne. Moim zdaniem takie trwałe skojarzenie z twórczością Picassa. ;-)
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g