Puree z pieczonej dyni na zimę

Najlepszy kęs to tylko jeden składnik! Prosty przepis na puree z dyni. Puree z dyni-składnik wielu potraw, takich jak ciasto dyniowe, placki, zupa itp. również puree z dyni można dodać do owsianki lub zjeść osobno :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
29 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój dynię na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń nasiona

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój dynię na duże kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki dyni na wyłożonej folią blasze do pieczenia, wlej trochę wody i przykryj folią Piec w 200 C przez 40-60 min Jeśli nóż łatwo wchodzi do dyni, jest gotowy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel schłodzoną dynię od skórki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą blendera zmiksuj dynię na puree Ułóż puree w pojemnikach Puree można przechowywać w lodówce lub zamrozić

zaletą potraw z dyni jest to, że cenne substancje zawarte w warzywach mają pozytywny wpływ na cały organizm.

zaletą dyni dla ciała kobiety jest to, że warzywo pomaga zachować piękno i Dobre Samopoczucie. Poprawia stan skóry i przywraca zdrową cerę, pomaga utrzymać prawidłową wagę i przynosi ogromne korzyści w odchudzaniu.

jak wybrać dynię

przede wszystkim musisz spojrzeć na ogon warzywa. Jeśli widać, że został odcięty, najprawdopodobniej owoc nie zdążył nadążyć. W dojrzałym warzywie łodyga odpada sama.

dobry owoc powinien mieć gęstą skórkę. Przed zakupem możesz lekko nacisnąć go paznokciem — jeśli skóra nie pęknie, warzywo jest dość dojrzałe.

najlepiej kupić cały, a nie pokrojony produkt. Warzywo z otwartym miąższem psuje się szybciej i może nie być już całkowicie świeże w momencie zakupu.

idealna waga dla warzyw wynosi od 3 do 5 kg. nie wybieraj produktu wyłącznie ze względu na duży rozmiar, miąższ może być wodnisty lub suchy.

zależy to od odmiany, ale jeśli warzywo jest bogate w pomarańczę od wewnątrz, oznacza to, że ma dużo witaminy A. taki owoc będzie szczególnie przydatny dla wzroku, skóry i włosów.

mały owoc można umieścić w lodówce-jeśli skórka jest nienaruszona, warzywo może zachować swoje korzystne właściwości do 3 miesięcy. Poszczególne plastry należy owinąć folią spożywczą lub folią, w tym przypadku będą leżały w lodówce przez miesiąc.

możesz zapisać produkt do roku metodą głębokiego zamrażania. Aby to zrobić, warzywo kroi się w cienkie plasterki, umieszcza w specjalnych pojemnikach lub torebkach i wysyła do zamrażarki, w której temperatura nie jest wyższa niż – 18 °C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g

Podobne przepisy