skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój dynię na pół.
Krok 2:
Usuń nasiona
Krok 3:
Pokrój dynię na duże kawałki
Krok 4:
Połóż kawałki dyni na wyłożonej folią blasze do pieczenia, wlej trochę wody i przykryj folią Piec w 200 C przez 40-60 min Jeśli nóż łatwo wchodzi do dyni, jest gotowy
Krok 5:
Oddziel schłodzoną dynię od skórki
Krok 6:
Za pomocą blendera zmiksuj dynię na puree Ułóż puree w pojemnikach Puree można przechowywać w lodówce lub zamrozić
zaletą potraw z dyni jest to, że cenne substancje zawarte w warzywach mają pozytywny wpływ na cały organizm.
zaletą dyni dla ciała kobiety jest to, że warzywo pomaga zachować piękno i Dobre Samopoczucie. Poprawia stan skóry i przywraca zdrową cerę, pomaga utrzymać prawidłową wagę i przynosi ogromne korzyści w odchudzaniu.
jak wybrać dynię
przede wszystkim musisz spojrzeć na ogon warzywa. Jeśli widać, że został odcięty, najprawdopodobniej owoc nie zdążył nadążyć. W dojrzałym warzywie łodyga odpada sama.
dobry owoc powinien mieć gęstą skórkę. Przed zakupem możesz lekko nacisnąć go paznokciem — jeśli skóra nie pęknie, warzywo jest dość dojrzałe.
najlepiej kupić cały, a nie pokrojony produkt. Warzywo z otwartym miąższem psuje się szybciej i może nie być już całkowicie świeże w momencie zakupu.
idealna waga dla warzyw wynosi od 3 do 5 kg. nie wybieraj produktu wyłącznie ze względu na duży rozmiar, miąższ może być wodnisty lub suchy.
zależy to od odmiany, ale jeśli warzywo jest bogate w pomarańczę od wewnątrz, oznacza to, że ma dużo witaminy A. taki owoc będzie szczególnie przydatny dla wzroku, skóry i włosów.
mały owoc można umieścić w lodówce-jeśli skórka jest nienaruszona, warzywo może zachować swoje korzystne właściwości do 3 miesięcy. Poszczególne plastry należy owinąć folią spożywczą lub folią, w tym przypadku będą leżały w lodówce przez miesiąc.
możesz zapisać produkt do roku metodą głębokiego zamrażania. Aby to zrobić, warzywo kroi się w cienkie plasterki, umieszcza w specjalnych pojemnikach lub torebkach i wysyła do zamrażarki, w której temperatura nie jest wyższa niż – 18 °C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g