skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb warkocz z czosnkiem i pikantnymi ziołami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Jajka i olej na 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto było udane, jajko powinno mieć temperaturę pokojową, a masło powinno być miękkie. Z zieleni wziąłem wszystko, co miałem w domu-pietruszkę, koperek i tymianek.
Krok 2:
Zacznij od zrobienia ciasta. Podgrzej mleko do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim miód i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
Dodaj 3-4 łyżki przesianej mąki i mieszaj, aż się połączą. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 do 40 minut w ciepłym miejscu. Przesiej całą używaną mąkę, aby oddzielić małe zanieczyszczenia, nasyć ją tlenem, a ciasto okazało się bardziej bujne.
Krok 4:
Podczas gotowania ciasta zajmij się nadzieniem. Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z zieleni, spłucz i osusz. Obierz i umyj czosnek.
Krok 5:
Zmiel nożem. Im mniejsze zielenie, tym dokładniejsze będzie nadzienie. Weź głęboką miskę do nadzienia. Przenieś tam posiekane warzywa i połowę ilości oleju wskazanej w przepisie. Zetrzyj ser i czosnek na drobnej tarce, aby nadzienie było bardziej jednorodne.
Krok 6:
Dodaj 0,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.
Krok 7:
Kiedy na cieście pojawiła się Czapka powietrzna, to znaczy drożdże zostały aktywowane, możesz kontynuować pracę z ciastem. Umyj jajka mydłem. Dodaj sól, jajka i masło do ciasta. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę. Przesiej połowę pozostałej mąki do miski, zrób wgłębienie na środku i wlej tam ciasto. Mieszaj łyżką, aż będzie gładka.
Krok 9:
Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.
Krok 10:
Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży, miodu i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.
Krok 11:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.
Krok 12:
Z podanej ilości uzyskuje się 2 pieczywo. Podziel ciasto na 2 równe części. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w prostokątną warstwę o grubości 0,5 - 0,7 cm.
Krok 13:
Równomiernie posmaruj ciasto połową nadzienia.
Krok 14:
Zwinąć ciasto w rolkę i ścisnąć wokół krawędzi i wzdłuż szwu, aby ciasto się nie rozchodziło.
Krok 15:
Ostrym dużym nożem ostrożnie pokrój powstałą rolkę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec w całości. Obróć ciasto nadzieniem do góry.
Krok 16:
Skręć ze sobą dwie połówki ciasta, tworząc warkocz. W takim przypadku wypełnienie powinno pozostać na wierzchu. Na końcu warkocza ściśnij dwa końce ciasta.
Krok 17:
Zwiń ciasto spiralnie (lub wężem) wokół jednego końca. I złóż drugi koniec w ten sam sposób, aby uzyskać symetryczną figurę. Złóż oba końce, aż ciasto się skończy.
Krok 18:
Delikatnie przenieś uformowany chleb na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Jeśli pergamin nie jest nieprzywierający, posmaruj go masłem, aby chleb nie przykleił się do powierzchni. Zrób kolejną bułkę z drugiej części ciasta. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy chleb wyrośnie, wyślij blachę do pieczenia do piekarnika. Piec przez 25-30 minut w trybie góra-dół.
dokładny czas zależy od możliwości twojego piekarnika. Gotowy chleb zwiększy swoją objętość i nabierze złotego koloru.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g