chleb warkocz z czosnkiem i pikantnymi ziołami

smak tego wypieku jest po prostu szalony! Kiedy masz w domu dużo zieleni i nie wiesz, co z nią zrobić, koniecznie upiecz taki chleb. Każda zieleń wystarczy. Przepis pokazuje, jak nadać chlebowi ciekawy kształt. Tak piękny i aromatyczny doskonale komponuje się z pierwszymi daniami.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 58 % 32 g
292 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb warkocz z czosnkiem i pikantnymi ziołami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Jajka i olej na 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto było udane, jajko powinno mieć temperaturę pokojową, a masło powinno być miękkie. Z zieleni wziąłem wszystko, co miałem w domu-pietruszkę, koperek i tymianek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od zrobienia ciasta. Podgrzej mleko do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim miód i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 3-4 łyżki przesianej mąki i mieszaj, aż się połączą. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 do 40 minut w ciepłym miejscu. Przesiej całą używaną mąkę, aby oddzielić małe zanieczyszczenia, nasyć ją tlenem, a ciasto okazało się bardziej bujne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ciasta zajmij się nadzieniem. Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z zieleni, spłucz i osusz. Obierz i umyj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel nożem. Im mniejsze zielenie, tym dokładniejsze będzie nadzienie. Weź głęboką miskę do nadzienia. Przenieś tam posiekane warzywa i połowę ilości oleju wskazanej w przepisie. Zetrzyj ser i czosnek na drobnej tarce, aby nadzienie było bardziej jednorodne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 0,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy na cieście pojawiła się Czapka powietrzna, to znaczy drożdże zostały aktywowane, możesz kontynuować pracę z ciastem. Umyj jajka mydłem. Dodaj sól, jajka i masło do ciasta. Dobrze wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę. Przesiej połowę pozostałej mąki do miski, zrób wgłębienie na środku i wlej tam ciasto. Mieszaj łyżką, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży, miodu i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z podanej ilości uzyskuje się 2 pieczywo. Podziel ciasto na 2 równe części. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w prostokątną warstwę o grubości 0,5 - 0,7 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Równomiernie posmaruj ciasto połową nadzienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwinąć ciasto w rolkę i ścisnąć wokół krawędzi i wzdłuż szwu, aby ciasto się nie rozchodziło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrym dużym nożem ostrożnie pokrój powstałą rolkę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec w całości. Obróć ciasto nadzieniem do góry.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Skręć ze sobą dwie połówki ciasta, tworząc warkocz. W takim przypadku wypełnienie powinno pozostać na wierzchu. Na końcu warkocza ściśnij dwa końce ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zwiń ciasto spiralnie (lub wężem) wokół jednego końca. I złóż drugi koniec w ten sam sposób, aby uzyskać symetryczną figurę. Złóż oba końce, aż ciasto się skończy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie przenieś uformowany chleb na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Jeśli pergamin nie jest nieprzywierający, posmaruj go masłem, aby chleb nie przykleił się do powierzchni. Zrób kolejną bułkę z drugiej części ciasta. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy chleb wyrośnie, wyślij blachę do pieczenia do piekarnika. Piec przez 25-30 minut w trybie góra-dół.

dokładny czas zależy od możliwości twojego piekarnika. Gotowy chleb zwiększy swoją objętość i nabierze złotego koloru.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy