Małooki makrurus pieczony w papierze

najbardziej niskokaloryczny przepis ze smaczną i zdrową rybą! Bardzo dietetyczne, ale wcale nie nudne danie. Głównym sekretem sukcesu jest marynowanie filetów przed gotowaniem. Marynata tworzy biochemiczny cud z makrurusem, zmieniając teksturę i smak ryby.
Evgeniya_KokoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 73 % 19 g
69 kcal
IG: 74 / 0 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet, z którego w durszlaku jest nadmiar wody, osusz ręcznikiem papierowym. W szklanym pojemniku wymieszaj marynatę: miód, sos, wodę, drobno posiekany czosnek i imbir. Zanurz filety w marynacie, dobrze posmaruj po obu stronach, przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój warzywa w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytnij dwa kwadraty o wymiarach około 25×25 cm z papieru do pieczenia (jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy kopertami dla pięknej prezentacji, możesz po prostu wziąć duży kawałek papieru do pieczenia, a następnie owinąć go "cukierkiem"). Połóż warzywa na Dolnym arkuszu. Wyjmij filety z marynaty, lekko je potrząśnij i połóż na warzywach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj warzywa i ryby drugim arkuszem i zawiń krawędzie ze wszystkich stron, aby utworzyć kopertę. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.

Małooki makrurus żyje na głębokości ponad 1000 metrów, a zatem nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń i pasożytów. Jest również pozbawiony małych kości i ostrego rybiego zapachu, dzięki czemu podoba się nawet tym, którzy zwykle są obojętni na ryby. A jego wartość energetyczna to tylko 32 kcal na 100 gramów! Mniej niż w innych rybach dostępnych do zakupu, a nawet w atrakcyjnej cenie. Ponadto kompozycja zawiera pełny zestaw niezbędnych aminokwasów! Trudno jest znaleźć bardziej odpowiedni produkt dla tych, którzy chcą schudnąć, jednocześnie przestrzegając właściwej diety.

danie przygotowane zgodnie z tym przepisem można podawać bezpośrednio na papierze, lekko je rozpakowując lub krojąc. Jest przygotowywany i podawany w porcjach, więc jeśli nie gotujesz tylko dla siebie, Postaraj się pięknie zapakować każdą porcję osobno.

wskazówka od władywostockiego Szefa Kuchni Wiaczesława Anzulisa: ryby i warzywa dadzą sok podczas pieczenia, więc jeśli lubisz danie bardziej suche, możesz uzupełnić danie kuskusem: 50 g kuskusu gotować na parze przez 5 minut wrzącą wodą i przed pieczeniem ułożyć na samym dole zespołu, pod warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy