skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj sól, cukier do mąki, wymieszaj
Krok 2:
Zetrzyj zimne masło
Krok 3:
Zmiel mąką na miękisz
Krok 4:
Dodaj lodowatą wodę
Krok 5:
Zagnieść ciasto
Krok 6:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3-4 mm
Krok 8:
Włóż do formy
Krok 9:
Przytnij krawędzie
Krok 10:
Zawiń nadmiar ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 11:
Ułóż papier do pieczenia na wierzchu
Krok 12:
Zasyp ładunek (ryż, fasola) Piec w 180 C 25 min Wyciągnij formę, Usuń ładunek, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 13:
Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć listki
Krok 14:
Posmaruj je białkiem jaja i piecz w 180 C na złoty kolor.
Krok 15:
Wymieszaj puree z dyni i mleko skondensowane w misce.
Krok 16:
Dodaj cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Krok 17:
Dodaj jajka, mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 18:
Wlać nadzienie do formy, piec w 180 C 55-60 min. Niech gotowe ciasto ostygnie, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
ciasto dyniowe to tradycyjny deser kuchni amerykańskiej, otwarte ciasto z nadzieniem dyniowym. Piecze się go z reguły po zakończeniu zbiorów, późną jesienią-wczesną zimą. Ciasto dyniowe jest często podawane na Halloween, Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie.
ciasto dyniowe składa się z mąki, masła i wody z dodatkiem soli. Do nadzienia miesza się mus dyniowy, jajko, mleko lub śmietanę i masę budyniową, a typowy bogaty smak uzyskuje się poprzez dodanie cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Rozwałkowane ciasto układa się w naczyniu do pieczenia, a następnie nadzienie dyniowe. Prawidłowo ugotowane ciasto dyniowe ma twarde nadzienie, ale bez skórki. Schłodzone ciasto dyniowe podawane jest zwykle z bitą śmietaną.
pieczenie ciast z dyni w Ameryce zaczęło się dawno temu. W tym czasie była jeszcze niezdobytym kontynentem zamieszkanym przez Indian i dzikich Mustangów, a proces kolonizacji dopiero się zaczynał.
w tamtych czasach przepis na ciasto dyniowe nie przypominał nowoczesnego. Danie było dynią, której miąższ wycięto, wymieszano z miodem i przyprawami i zwrócono na miejsce. Warzywo nie było pieczone w piekarniku, ale wkładane do ognia (wtedy w Ameryce nie było pieców) i pieczone do miękkości. Tak więc dynia działała zarówno jako danie, jak i jako naczynie, w którym to danie jest przygotowywane.
ale czasy się zmieniają i teraz ciasto robi się z ciasta i nadzienia dyniowego. Okazuje się bardzo smaczny delikatny deser, który ozdobi każdy świąteczny stół. Nawet początkująca gospodyni domowa może to zrobić łatwo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g