ciasto dyniowe ze skondensowanym mlekiem

pyszne ciasto dyniowe ze skondensowanym mlekiem. Ciasto dyniowe to prosty i bardzo smaczny deser, idealny na świąteczny stół lub po prostu zadowolić siebie i bliskich. Spróbuj gotować, spodoba ci się! :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 62 % 31 g
256 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj sól, cukier do mąki, wymieszaj

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj zimne masło

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel mąką na miękisz

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj lodowatą wodę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto o grubości około 3-4 mm

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do formy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przytnij krawędzie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń nadmiar ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż papier do pieczenia na wierzchu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zasyp ładunek (ryż, fasola) Piec w 180 C 25 min Wyciągnij formę, Usuń ładunek, pozwól mu trochę ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć listki

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj je białkiem jaja i piecz w 180 C na złoty kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj puree z dyni i mleko skondensowane w misce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj jajka, mieszaj, aż będą gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlać nadzienie do formy, piec w 180 C 55-60 min. Niech gotowe ciasto ostygnie, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

ciasto dyniowe to tradycyjny deser kuchni amerykańskiej, otwarte ciasto z nadzieniem dyniowym. Piecze się go z reguły po zakończeniu zbiorów, późną jesienią-wczesną zimą. Ciasto dyniowe jest często podawane na Halloween, Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie.

ciasto dyniowe składa się z mąki, masła i wody z dodatkiem soli. Do nadzienia miesza się mus dyniowy, jajko, mleko lub śmietanę i masę budyniową, a typowy bogaty smak uzyskuje się poprzez dodanie cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Rozwałkowane ciasto układa się w naczyniu do pieczenia, a następnie nadzienie dyniowe. Prawidłowo ugotowane ciasto dyniowe ma twarde nadzienie, ale bez skórki. Schłodzone ciasto dyniowe podawane jest zwykle z bitą śmietaną.

pieczenie ciast z dyni w Ameryce zaczęło się dawno temu. W tym czasie była jeszcze niezdobytym kontynentem zamieszkanym przez Indian i dzikich Mustangów, a proces kolonizacji dopiero się zaczynał.

w tamtych czasach przepis na ciasto dyniowe nie przypominał nowoczesnego. Danie było dynią, której miąższ wycięto, wymieszano z miodem i przyprawami i zwrócono na miejsce. Warzywo nie było pieczone w piekarniku, ale wkładane do ognia (wtedy w Ameryce nie było pieców) i pieczone do miękkości. Tak więc dynia działała zarówno jako danie, jak i jako naczynie, w którym to danie jest przygotowywane.

ale czasy się zmieniają i teraz ciasto robi się z ciasta i nadzienia dyniowego. Okazuje się bardzo smaczny delikatny deser, który ozdobi każdy świąteczny stół. Nawet początkująca gospodyni domowa może to zrobić łatwo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy