skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki wymienione w przepisie. Wcześniej wyjmij olej, jajka i kefir z lodówki. Masło powinno mieć czas na zmiękczenie, a kefir i jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wlej semolinę do miski. Napełnij kefirem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 35 minut, aby grys puchł.
Krok 3:
W osobnym pojemniku połącz miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć waniliny (na czubku noża). Ważne jest, aby uważać na jego dawkowanie, ponieważ jeśli przesadzisz z wanilią, smak pieczenia będzie gorzki.
Krok 4:
Dodaj jajka. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej mieszankę kefir-manna do masła jajecznego i mieszaj, aż będzie gładka. Wlej proszek do pieczenia do ciasta i ponownie wymieszaj. Możesz zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną (1 herbata. 9% octu stołowego lub jabłkowego (1 łyżka)
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Które jabłka będą najlepsze? Weź zielone słodko-kwaśne owoce. Umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na małe kawałki. Wystarczyły Mi 2 jabłka, ponieważ jedno było wystarczająco duże, a forma, której użyłem, nie była wysoka.
Krok 7:
Wrzuć kwadraty jabłkowe do ciasta. Wymieszać.
Krok 8:
Przykryj formę żaroodporną z wysokimi bokami naoliwionym papierem do pieczenia, lekko posmaruj olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Wlać ciasto. Wygładź powierzchnię. Nie bierz dzielonego pojemnika, ponieważ ciasto wycieknie. Nie trzeba smarować silikonowego pojemnika olejem, pieczenie w nim się nie przypali.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec mannę przez około 40 minut. Pamiętaj, że czas i temperatura pieczenia mogą być inne, ponieważ technika jest inna dla każdego. Sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką. Przebij ciasto, jeśli wykałaczka jest sucha, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Wyjmij formę z piekarnika, pozwól mannikowi nieco ostygnąć, a następnie przenieś na płaski talerz.
przed podaniem gotową mannę można posypać cukrem pudrem, polać stopioną gorzką czekoladą lub posmarować kwaśnym dżemem.
do ciasta można dodać skórkę z cytryny i posiekane orzechy włoskie suszone na suchej patelni.
mannę można podawać z aromatyczną herbatą, kawą, kubkiem mleka lub gałką lodów.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g