skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować podudzia z indyka w folii w piekarniku, potrzebujemy: średniej wielkości udka z indyka lub jednego dużego, czosnku, mieszanki przypraw do mięsa (może być węższy dla indyka), oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Udka z indyka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Obierz czosnek i pokrój wzdłuż na 2-3 części. Miałem ząbki i tak małe, więc nie kroiłem. W każdej dolnej części nogi wykonaj głębokie nacięcia nożem. Naszpikuj podudzia czosnkiem.
Krok 4:
Natrzyj podudzia mieszanką przypraw i solą. Mój skład przypraw zawierał już zmielony pieprz, więc dodatkowo go nie użyłem. Pozostaw do marynowania na 15-20 minut.
Krok 5:
Posmaruj indyka olejem roślinnym.
Krok 6:
Owinąć każdą podudzie folią i ułożyć na blasze do pieczenia. Piecz podudzia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut.
Krok 7:
Następnie rozłóż folię i piecz mięso przez kolejne 30 minut. Smacznego!
Indyk wraz z kurczakiem odnosi się do żywności o niskiej zawartości kalorii. Dlatego jest bardzo często stosowany w żywieniu dietetycznym. Jego korzystne właściwości od dawna doceniają miłośnicy lekkich potraw. Produkt zawiera niewielką ilość cholesterolu, dzięki czemu jest doskonale wchłaniany przez organizm. Jest przydatny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Stosowanie podudzia z indyka praktycznie nie ma przeciwwskazań. Produkt może być szkodliwy tylko wtedy, gdy organizm nie toleruje tego rodzaju mięsa. A reszta ma korzystny wpływ, dostarczając nam energii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g