udka z indyka z czosnkiem pieczone w folii

przepis da soczystego indyka z chrupiącą skórką. Podudzia z indyka mają różną wagę. Miałem dwie średnie nogi o wadze około 500 g każda. Są większe nogi, ważące od 1 kg lub więcej. Jeśli używasz dużej nogi, musisz piec ją przez około 1,5 godziny w folii i 30 minut bez folii.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować podudzia z indyka w folii w piekarniku, potrzebujemy: średniej wielkości udka z indyka lub jednego dużego, czosnku, mieszanki przypraw do mięsa (może być węższy dla indyka), oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z indyka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i pokrój wzdłuż na 2-3 części. Miałem ząbki i tak małe, więc nie kroiłem. W każdej dolnej części nogi wykonaj głębokie nacięcia nożem. Naszpikuj podudzia czosnkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj podudzia mieszanką przypraw i solą. Mój skład przypraw zawierał już zmielony pieprz, więc dodatkowo go nie użyłem. Pozostaw do marynowania na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj indyka olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć każdą podudzie folią i ułożyć na blasze do pieczenia. Piecz podudzia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż folię i piecz mięso przez kolejne 30 minut. Smacznego!

Indyk wraz z kurczakiem odnosi się do żywności o niskiej zawartości kalorii. Dlatego jest bardzo często stosowany w żywieniu dietetycznym. Jego korzystne właściwości od dawna doceniają miłośnicy lekkich potraw. Produkt zawiera niewielką ilość cholesterolu, dzięki czemu jest doskonale wchłaniany przez organizm. Jest przydatny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Stosowanie podudzia z indyka praktycznie nie ma przeciwwskazań. Produkt może być szkodliwy tylko wtedy, gdy organizm nie toleruje tego rodzaju mięsa. A reszta ma korzystny wpływ, dostarczając nam energii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy