bułki z ciasta francuskiego z twarogiem i jabłkiem

dość proste delikatne i pikantne wypieki! Doskonały przepis na przygotowanie najdelikatniejszych bułek z ciasta francuskiego bez drożdży z soczystym nadzieniem z twarogu, jabłka i rodzynek, które z pewnością staną się ulubioną rodzinną ucztą, z pewnością przypadną do gustu i zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 60 % 28 g
236 kcal
IG: 4 / 15 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne bułki z ciasta francuskiego z soczystym nadzieniem bez drożdży, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej pięćset pięćdziesiąt gramów mąki do obszernej miski, a następnie wlej do niej pół łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszając wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miski z mąką i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto z miski na stole i ugniataj przez pięć minut, a następnie uformuj i podziel na osiem kawałków o tej samej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z każdego kawałka ciasta zwijamy dość gęstą bułkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sto gramów roztopionego masła do małej miski, a następnie dodaj do niej pięćdziesiąt gramów oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy każdą bułkę z ciasta na tortillę o średnicy około dwudziestu centymetrów, a następnie na każdą przygotowaną tortillę rozprowadzamy łyżeczkę mieszanki masła i rozprowadzamy równomiernie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż na przemian posmarowane masłem tortille na talerzu i nałóż obfitą warstwę oleju na każdą z nich.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmarowane masłem tortille układamy w stos na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj posmarowane masłem tortille celofanową torbą na wierzchu i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby przygotować nadzienie, włóż trzysta gramów twarogu do głębokiej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sto gramów umytych i suszonych rodzynek do miski z twarogiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż jedno obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego do wspólnej miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozbij jedno jajko kurze do osobnej miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze ubij jajko w misce, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej ubite jajko do miski z masą twarogową.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do bułek jest gotowe.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smarujemy stół odrobiną oleju i układamy na przemian ciasta, które następnie rozciągamy tak bardzo, jak to możliwe od środka do krawędzi.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Złóż krawędzie każdego rozciągniętego ciasta do środka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zawiń spód każdej tortilli.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż jednolitą warstwę nadzienia na każdym cieście.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ostrożnie zawiń nadziewane ciasta w dość gęstą rolkę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dobrze wsuń krawędzie każdej bułki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Formujemy bułki o pożądanym rozmiarze z bułek.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ułóż uformowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je ubitym jajkiem kurzym na wierzchu, po czym włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni, aby upiec bułki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i dajemy ugotowanym bułkom trochę czasu na ostygnięcie.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

bułki z ciasta francuskiego bez drożdży nadziewane twarogiem z jabłkami. Cóż, bardzo prosty przepis na pikantne wypieki na herbatę na śniadanie w 30 minut! Można je jeść tak długo, jak chcesz, a nawet nie zauważyć-najsmaczniejsze bułeczki z niesamowicie delikatnego ciasta bez drożdży! W mojej rodzinie są bardzo kochani i zawsze czekają z wielką niecierpliwością! Takie bułeczki z ciasta francuskiego z soczystym nadzieniem z twarogu i pachnących jabłek zawsze znikają ze stołu natychmiast po upieczeniu. Dla mojej rodziny takie wypieki są najlepszym i najbardziej pożądanym deserem. Najdelikatniejsze bułeczki twarogowe z prostego ciasta francuskiego z pewnością staną się ulubioną rodzinną ucztą! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy