szewc jabłkowy z mąki gryczanej

Mój idealny pyszny i zdrowy deser jesienno-zimowy. Świetne połączenie jabłek, słodkich przypraw cynamonowych i imbirowych jest zawsze ciepłe, przytulne i świąteczne. Bogaty, jasny smak cukru kokosowego i cała mąka z zielonej gryki stanowią doskonałą bazę do deseru.
AntonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 76 % 29 g
191 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 175C W formie (idealny rozmiar do pieczenia tego deseru to 15x25 cm, mój rozmiar to około 22x30 cm) Rozłóż twardy olej kokosowy i wyślij do piekarnika aby go stopić i podgrzać formę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas podgrzewania formy w małej misce wymieszaj pokrojone w kostkę jabłka, cynamon i imbir Rozmiar kawałków zależy od Twoich preferencji) ale staraj się nie kroić zbyt drobno

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce wymieszaj mąkę gryczaną, cukier kokosowy, proszek do pieczenia

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko sojowe i wszystko dobrze wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem z piekarnika Wlać ciasto do formy, wcześniej dobrze mieszając w misce

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie mieszaj ciasta z masłem w formie jest to ważne dla doskonałego wyniku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż jabłka równomiernie na wierzchu i znowu: nie mieszać;) już wiesz, że to ważne

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij formę z powrotem do piekarnika nagrzanego do 175C na 40 min. Uważaj na gotowość, możesz potrzebować mniej lub trochę więcej czasu, piekarniki są różne. Ciasto powinno się zarumienić i dobrze zachować swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Deser można podawać z lodami, śmietaną, a dla najbardziej zagorzałych słodyczy można polać ulubionym syropem I oczywiście - podawaj po prostu jako osobny deser. Smacznego ;)

Mój idealny deser jesienno-zimowy. Świetne połączenie jabłek, rozgrzewających słodkich przypraw cynamonu i imbiru-to zawsze ciepło, przytulność i uczucie wakacji. Bogaty, jasny smak cukru kokosowego i cała mąka z zielonej gryki to doskonała baza do deseru który chętnie zjadłbym również na śniadanie.

jeśli bardzo lubisz imbir, możesz zastąpić proszek imbirowy małymi kawałkami świeżego-to osobna uczta dla amatorów.

możesz także regulować słodycz zmniejszając/zwiększając jej ilość w przepisie. Gorąco polecam użycie właśnie cukru kokosowego, spróbuj i wszystko zrozumiesz ;)

możesz również użyć dowolnego mleka, które masz teraz. roślinne (Kokosowe, orzechowe, owsiane). Tylko niepożądane jest, aby był z dodatkami smakowymi i cukrem.

spróbuj i jestem pewien, że na pewno ci się spodoba :) Dzięki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal / 100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g

Podobne przepisy