skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 175C W formie (idealny rozmiar do pieczenia tego deseru to 15x25 cm, mój rozmiar to około 22x30 cm) Rozłóż twardy olej kokosowy i wyślij do piekarnika aby go stopić i podgrzać formę
Krok 2:
Podczas podgrzewania formy w małej misce wymieszaj pokrojone w kostkę jabłka, cynamon i imbir Rozmiar kawałków zależy od Twoich preferencji) ale staraj się nie kroić zbyt drobno
Krok 3:
W dużej misce wymieszaj mąkę gryczaną, cukier kokosowy, proszek do pieczenia
Krok 4:
Wlej mleko sojowe i wszystko dobrze wymieszaj
Krok 5:
Wyjmij rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem z piekarnika Wlać ciasto do formy, wcześniej dobrze mieszając w misce
Krok 6:
Nie mieszaj ciasta z masłem w formie jest to ważne dla doskonałego wyniku
Krok 7:
Rozłóż jabłka równomiernie na wierzchu i znowu: nie mieszać;) już wiesz, że to ważne
Krok 8:
Wyślij formę z powrotem do piekarnika nagrzanego do 175C na 40 min. Uważaj na gotowość, możesz potrzebować mniej lub trochę więcej czasu, piekarniki są różne. Ciasto powinno się zarumienić i dobrze zachować swój kształt.
Krok 9:
Deser można podawać z lodami, śmietaną, a dla najbardziej zagorzałych słodyczy można polać ulubionym syropem I oczywiście - podawaj po prostu jako osobny deser. Smacznego ;)
Mój idealny deser jesienno-zimowy. Świetne połączenie jabłek, rozgrzewających słodkich przypraw cynamonu i imbiru-to zawsze ciepło, przytulność i uczucie wakacji. Bogaty, jasny smak cukru kokosowego i cała mąka z zielonej gryki to doskonała baza do deseru który chętnie zjadłbym również na śniadanie.
jeśli bardzo lubisz imbir, możesz zastąpić proszek imbirowy małymi kawałkami świeżego-to osobna uczta dla amatorów.
możesz także regulować słodycz zmniejszając/zwiększając jej ilość w przepisie. Gorąco polecam użycie właśnie cukru kokosowego, spróbuj i wszystko zrozumiesz ;)
możesz również użyć dowolnego mleka, które masz teraz. roślinne (Kokosowe, orzechowe, owsiane). Tylko niepożądane jest, aby był z dodatkami smakowymi i cukrem.
spróbuj i jestem pewien, że na pewno ci się spodoba :) Dzięki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal / 100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g