babeczki dyniowe z orzechami włoskimi

proste, szybkie, smaczne, piękne i jasne! Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne babeczki orzechowe. Idealny na herbatę, śniadanie lub przekąskę do pracy lub szkoły. :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 61 % 30 g
255 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż puree z dyni do dużej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier (możesz użyć zarówno białego, jak i brązowego)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej słonecznikowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą trzepaczki wszystko dobrze wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajko kurze

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj sodę, sól, mielony cynamon, mielony imbir i mieloną gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę mąki do mieszanki dyni. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Następnie wlej resztę mąki do miski i użyj silikonowej szpatułki, aby zagnieść ciasto (jeśli nie ma silikonowej szpatułki, użyj widelca lub łyżki, ale nie mieszaj ciasta trzepaczką, ponieważ później trudno będzie usunąć z niego gotowe ciasto)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj orzechy włoskie nożem (nie siekaj orzechów zbyt drobno lub zbyt grubo) Posiekane orzechy włoskie dodać do ciasta i dobrze wymieszać

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj foremkę do muffinek olejem roślinnym (jeśli używasz papierowych foremek do muffinek, po prostu rozłóż je na foremkach, nie musisz ich smarować olejem. jeśli używasz formy silikonowej, nadal radzę ją lekko nasmarować)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto równomiernie na foremkach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko potrząśnij foremką i stuknij w stół, aby ciasto rozłożyło się bardziej równomiernie. Następnie włóż formę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piecz babeczki przez 40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowość babeczek można sprawdzić drewnianą wykałaczką lub patyczkiem (wbij wykałaczkę w środek babeczki, jeśli wykałaczka jest sucha i nie ma na niej ciasta, babeczki są gotowe) Wyjmij gotowe babeczki z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Schłodzone babeczki wyjąć z formy i podawać do herbaty lub kawy :)

puree z dyni można używać zarówno zakupione, jak i domowe (ale nadal polecam samemu zrobić puree)

puree z dyni przygotowuje się bardzo łatwo - pokrój dynię na kawałki usuń nasiona, połóż na blasze wyłożonej folią, wlej trochę wody, przykryj folią i piecz przez około godzinę w temperaturze 200 C. Następnie za pomocą łyżki zeskrob miąższ dyni i widelcem lub za pomocą blendera zamień miąższ w puree. Takie puree można zamrozić i wykorzystać w wypiekach lub innych przepisach

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy