skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż puree z dyni do dużej miski.
Krok 2:
Dodaj cukier (możesz użyć zarówno białego, jak i brązowego)
Krok 3:
Dodaj olej słonecznikowy.
Krok 4:
Wlej mleko
Krok 5:
Za pomocą trzepaczki wszystko dobrze wymieszaj
Krok 6:
Dodaj jajko kurze
Krok 7:
Następnie dodaj sodę, sól, mielony cynamon, mielony imbir i mieloną gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie
Krok 8:
Dodaj trochę mąki do mieszanki dyni. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Następnie wlej resztę mąki do miski i użyj silikonowej szpatułki, aby zagnieść ciasto (jeśli nie ma silikonowej szpatułki, użyj widelca lub łyżki, ale nie mieszaj ciasta trzepaczką, ponieważ później trudno będzie usunąć z niego gotowe ciasto)
Krok 9:
Posiekaj orzechy włoskie nożem (nie siekaj orzechów zbyt drobno lub zbyt grubo) Posiekane orzechy włoskie dodać do ciasta i dobrze wymieszać
Krok 10:
Nasmaruj foremkę do muffinek olejem roślinnym (jeśli używasz papierowych foremek do muffinek, po prostu rozłóż je na foremkach, nie musisz ich smarować olejem. jeśli używasz formy silikonowej, nadal radzę ją lekko nasmarować)
Krok 11:
Rozłóż ciasto równomiernie na foremkach.
Krok 12:
Lekko potrząśnij foremką i stuknij w stół, aby ciasto rozłożyło się bardziej równomiernie. Następnie włóż formę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piecz babeczki przez 40 minut.
Krok 13:
Gotowość babeczek można sprawdzić drewnianą wykałaczką lub patyczkiem (wbij wykałaczkę w środek babeczki, jeśli wykałaczka jest sucha i nie ma na niej ciasta, babeczki są gotowe) Wyjmij gotowe babeczki z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Schłodzone babeczki wyjąć z formy i podawać do herbaty lub kawy :)
puree z dyni można używać zarówno zakupione, jak i domowe (ale nadal polecam samemu zrobić puree)
puree z dyni przygotowuje się bardzo łatwo - pokrój dynię na kawałki usuń nasiona, połóż na blasze wyłożonej folią, wlej trochę wody, przykryj folią i piecz przez około godzinę w temperaturze 200 C. Następnie za pomocą łyżki zeskrob miąższ dyni i widelcem lub za pomocą blendera zamień miąższ w puree. Takie puree można zamrozić i wykorzystać w wypiekach lub innych przepisach
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g