skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do chleba kwiatowego potrzebujesz tylko ośmiu produktów: mąki, wody pitnej, drożdży, mleka roślinnego, oleju roślinnego, cukru, soli i oczywiście potrójnych kwiatów łechtaczki.
Krok 2:
Przygotuj liście mąki. Wlać mąkę wodą pitną, wymieszać, aby nie było grudek. Ogrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką. Gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmij z ognia. Odstaw na bok, pozwalając ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 3:
W międzyczasie zmiel cukier i kwiaty łechtaczki w młynku do Kawy na drobny proszek.
Krok 4:
Przygotuj mieszankę suchych składników: mąki, drożdży, soli, cukru i proszku kwiatowego. Wymieszaj w jedną mieszaninę za pomocą miksera stojącego lub dwukrotnie przesiać przez duże sito.
Krok 5:
Rozcieńczyć liście mąki ciepłym mlekiem kokosowym.
Krok 6:
Wlej rozcieńczoną mąkę do miski miksera. Wlać mieszaninę suchych składników.
Krok 7:
Ugniataj dyszami & quot; hak & quot; 5-7 min, aż suche i płynne składniki się połączą.
Krok 8:
Ciepłe mleko kokosowe wprowadzić do ciasta.
Krok 9:
Ugniataj, aż masło całkowicie połączy się z ciastem, kolejne 5-7 minut.
Krok 10:
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj folią. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Krok 11:
Zagnieść ciasto, podzielić na 5-6 części, po około 150-170 g każda.
Krok 12:
Posyp mąką powierzchnię roboczą i wałek do ciasta. Rozwałkuj każdą część ciasta na tortillę o wydłużonej długości. Złóż krawędzie do środka. Zwiń w rolkę, uszczypnij, aby rolka się nie otworzyła.
Krok 13:
Rozłóż formę chleba lub dowolny inny kształt pergaminem. Ułóż rolki szczypcami w dół. Przykryj folią i pozostaw do rozłożenia przez kolejne 30-40 minut, aż ciasto ponownie się podwoi. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 14:
Posmaruj nowo wyrośnięte ciasto mlekiem kokosowym. Piec około 30-40 minut na złoty kolor.
Krok 15:
Wyjmij chleb z formy, połóż na ruszcie, przykryj ręcznikiem, całkowicie ostudź.
aby poprawić smak chleba, użyj liści mąki. Istotą spawania jest to, że po podgrzaniu mąki wodą tworzy się żelatynizowana skrobia. Taka fizycznie modyfikowana skrobia jest polepszaczem ciasta, ponieważ szybko i łatwo scukrza się, tj. rozkłada się na cukry, podczas stania ciasta i pieczenia chleba. Dzięki zaparzeniu mąki gromadzi się większa ilość cukrów redukujących, które odpowiadają za słodkawy miękisz, złotą skórkę i rozpoznawalny aromat pieczonego chleba, a także ze względu na związaną wodę w wstępnie żelowanej skrobi liściastej wzrasta wilgotność miękiszu, a chleb nie starzeje się dłużej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Niebieska herbata Anchang - 35 kcal/100g