ciasteczka brzozowe brzoza

kruche, pyszne, świąteczne, z pięknym wystrojem! Aby ozdobić ciasteczka z kory brzozy, potrzebujesz tylko czekolady i prostego lukru. A piękny, niezwykły deser, podobny do rosyjskiego leśnego piękna, ozdobi przyjęcie herbaciane. Chrupiąca, krucha, prawdziwa rozkosz dla słodyczy!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 71 % 56 g
400 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka brzozowe? Przygotuj składniki do przygotowania ciasta kruchego. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do szerokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wygodnym pojemniku połącz miękkie masło, cukier i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą widelca lub trzepaczki zetrzyj wszystko na gładką, puszystą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj połowę jajka, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagnieść ciasto kruche. Powinien być miękki, giętki. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie w dłoniach, dodaj trochę mąki. Ale nie przesadzaj, aby ciasto nie było ciasne. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po co chłodzić ciasto? Aby ułatwić formowanie ciasteczek. Ponadto pozytywnie wpłynie to na smak gotowych wypieków. Masło nie stopi się, a ciasteczka będą kruche, a nie zaciągnięte.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel schłodzone ciasto na równe części. Mam 12 części. Włóż kawałki ciasta do lodówki, aby się nie rozgrzały. Wyjmij każdą część ciasta podczas formowania ciasteczek. Rozwałkuj kawałek ciasta na kiełbasę o grubości palca, zetrzyj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko rozwałkuj ciasto w wąski prostokąt o grubości 3-5 mm, lekko zaokrąglając rogi. Uformuj w ten sposób ciasteczka z pozostałych kawałków ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 200C przez 8-10 minut. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasteczek, aby nie były twarde. Gdy brzegi zaczną się rumienić, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Gotowe ciasteczka całkowicie ostudzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Każda ciemna czekolada nadaje się do dekoracji ciasteczek brzozowych, ale moim zdaniem lepiej jest wziąć gorzką. Trochę równoważy słodycz deseru.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połówki "Oreo" oddziel od nadzienia. Zmiel ciasteczka na drobne okruchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, włóż czekoladę połamaną na kawałki do filiżanki, którą umieść na garnku z wrzącą wodą. Podczas mieszania doprowadź czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Możesz stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż rozpuszczoną czekoladę na każdym ciasteczku, nie sięgając po brzegi. Poczekaj, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby zrobić lukier, przesiej cukier puder przez drobne sito.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W odpowiedniej misce lekko ubij białko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj cukier puder, zetrzyj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodawaj trochę soku z cytryny, kontynuując mieszanie glazury. Dostosuj gęstość glazury, dodając sok z cytryny i cukier puder. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj sok z cytryny. Jeśli jest płynny, dodaj cukier puder.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Mieszaj lukier, aż cukier puder całkowicie się rozpuści. Lukier powinien być płynny, aby można go było łatwo nakładać na ciasteczka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokryj warstwę czekolady lukrem. Zostaw trochę glazury, będzie to potrzebne później. Niech lukier trochę wyschnie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Za pomocą wykałaczki losowo zeskrob część lukru w kilku miejscach, naśladując wzór na korze brzozowej. Pozostaw ciasteczka na kilka minut, aby lukier trochę stwardniał.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nałóż pozostałą glazurę guzkami w pobliżu miejsc wykonanych w kroku 21. Natychmiast posyp je kruszonką "Oreo". Strząśnij nieprzywierające okruchy z ciasteczek, odwracając je wzorem w dół. Poczekaj, aż glazura całkowicie wyschnie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Użyj końcówki noża, aby zrobić poprzeczne kreski na ciasteczkach. Ciasteczka brzozowe są gotowe.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy