skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka brzozowe? Przygotuj składniki do przygotowania ciasta kruchego. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do szerokiej miski.
Krok 3:
W wygodnym pojemniku połącz miękkie masło, cukier i cukier waniliowy.
Krok 4:
Za pomocą widelca lub trzepaczki zetrzyj wszystko na gładką, puszystą masę.
Krok 5:
Dodaj połowę jajka, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Krok 7:
Szybko zagnieść ciasto kruche. Powinien być miękki, giętki. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie w dłoniach, dodaj trochę mąki. Ale nie przesadzaj, aby ciasto nie było ciasne. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po co chłodzić ciasto? Aby ułatwić formowanie ciasteczek. Ponadto pozytywnie wpłynie to na smak gotowych wypieków. Masło nie stopi się, a ciasteczka będą kruche, a nie zaciągnięte.
Krok 8:
Podziel schłodzone ciasto na równe części. Mam 12 części. Włóż kawałki ciasta do lodówki, aby się nie rozgrzały. Wyjmij każdą część ciasta podczas formowania ciasteczek. Rozwałkuj kawałek ciasta na kiełbasę o grubości palca, zetrzyj.
Krok 9:
Lekko rozwałkuj ciasto w wąski prostokąt o grubości 3-5 mm, lekko zaokrąglając rogi. Uformuj w ten sposób ciasteczka z pozostałych kawałków ciasta.
Krok 10:
Ostrożnie przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.
Krok 11:
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 200C przez 8-10 minut. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasteczek, aby nie były twarde. Gdy brzegi zaczną się rumienić, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Gotowe ciasteczka całkowicie ostudzić.
Krok 12:
Każda ciemna czekolada nadaje się do dekoracji ciasteczek brzozowych, ale moim zdaniem lepiej jest wziąć gorzką. Trochę równoważy słodycz deseru.
Krok 13:
Połówki "Oreo" oddziel od nadzienia. Zmiel ciasteczka na drobne okruchy.
Krok 14:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, włóż czekoladę połamaną na kawałki do filiżanki, którą umieść na garnku z wrzącą wodą. Podczas mieszania doprowadź czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Możesz stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej.
Krok 15:
Rozłóż rozpuszczoną czekoladę na każdym ciasteczku, nie sięgając po brzegi. Poczekaj, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
Krok 16:
Aby zrobić lukier, przesiej cukier puder przez drobne sito.
Krok 17:
W odpowiedniej misce lekko ubij białko.
Krok 18:
Dodaj cukier puder, zetrzyj.
Krok 19:
Dodawaj trochę soku z cytryny, kontynuując mieszanie glazury. Dostosuj gęstość glazury, dodając sok z cytryny i cukier puder. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj sok z cytryny. Jeśli jest płynny, dodaj cukier puder.
Krok 20:
Mieszaj lukier, aż cukier puder całkowicie się rozpuści. Lukier powinien być płynny, aby można go było łatwo nakładać na ciasteczka.
Krok 21:
Pokryj warstwę czekolady lukrem. Zostaw trochę glazury, będzie to potrzebne później. Niech lukier trochę wyschnie.
Krok 22:
Za pomocą wykałaczki losowo zeskrob część lukru w kilku miejscach, naśladując wzór na korze brzozowej. Pozostaw ciasteczka na kilka minut, aby lukier trochę stwardniał.
Krok 23:
Nałóż pozostałą glazurę guzkami w pobliżu miejsc wykonanych w kroku 21. Natychmiast posyp je kruszonką "Oreo". Strząśnij nieprzywierające okruchy z ciasteczek, odwracając je wzorem w dół. Poczekaj, aż glazura całkowicie wyschnie.
Krok 24:
Użyj końcówki noża, aby zrobić poprzeczne kreski na ciasteczkach. Ciasteczka brzozowe są gotowe.
Krok 25:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g