biszkopt na tort urodzinowy na kefirze z proszkiem do pieczenia

Klasyczne puszyste wypieki na herbatę w piekarniku! Idealny przepis na przygotowanie bujnego i delikatnego biszkoptu na kefirze na ciasto na uroczystość, która mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i bez wątpienia spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 46 g
299 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty w temperaturze pokojowej do przygotowania pysznego biszkoptu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasto i rozbijamy dwa jaja kurze do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną czwartą łyżeczki soli do miski i ubij jajka mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwieście gramów cukru do miski z ubitymi jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystkie składniki razem mikserem do puszystej i białej mieszanki jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z mieszanką jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sto mililitrów oleju roślinnego do miski z mieszanką jajeczną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce na małych obrotach miksera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów kefiru do wspólnej miski i kontynuuj mieszanie wszystkich składników, aż uzyskasz jednorodną płynną bazę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać części czterystu gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski w częściach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagnieść ciasto mieszając na niskich obrotach miksera wszystkie składniki w misce do pożądanej konsystencji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowujemy odpowiedni kształt i owijamy go od dołu folią, a następnie pokrywamy spód pergaminem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj formę od wewnątrz niewielką ilością masła lub oleju roślinnego, a następnie włóż do niej przygotowane ciasto, które odstawiamy na chwilę, aby równomiernie rozprowadziło się w formie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na czterdzieści pięć do pięćdziesięciu minut, po czym wyłączając piekarnik, trzymamy w nim biszkopt przez pięć minut, a następnie otwierając piekarnik, zostawiamy w nim biszkopt na kolejne piętnaście minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i uwalniamy go z formy, a następnie kładziemy na stole i sprawdzamy wykałaczką pod kątem gotowości.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój biszkopt na niezbędne grubości ciasta do dalszego przygotowania tortu urodzinowego.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Udanego gotowania i smacznego dla wszystkich!

Klasyczny biszkopt na ciasto kefirowe. Cóż, bardzo prosty przepis na pieczenie w piekarniku na świątecznym stole na herbatę! Zaskakująco łatwy i bardzo smaczny przepis-prosty klasyczny biszkopt na ciasto kefirowe w piekarniku! Obiecuję, że ten biszkopt będzie najbardziej bujny, wyjątkowo delikatny i nienagannie pyszny! Jego przepis jest łatwy i Dostępny dla każdego, więc każda gospodyni domowa może przygotować tak niesamowity deser. Polecam koniecznie zrobić proponowany klasyczny biszkopt na uroczysty tort na kefirze w zwykłym piekarniku, który docenią nie tylko bliscy, ale także zaproszeni goście! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy