skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty w temperaturze pokojowej do przygotowania pysznego biszkoptu.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać ciasto i rozbijamy dwa jaja kurze do dużej miski.
Krok 3:
Wlej jedną czwartą łyżeczki soli do miski i ubij jajka mikserem.
Krok 4:
Wlej dwieście gramów cukru do miski z ubitymi jajkami.
Krok 5:
Ubij wszystkie składniki razem mikserem do puszystej i białej mieszanki jajecznej.
Krok 6:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z mieszanką jajeczną.
Krok 7:
Wlej sto mililitrów oleju roślinnego do miski z mieszanką jajeczną.
Krok 8:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce na małych obrotach miksera.
Krok 9:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów kefiru do wspólnej miski i kontynuuj mieszanie wszystkich składników, aż uzyskasz jednorodną płynną bazę.
Krok 10:
Przesiać części czterystu gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą.
Krok 11:
Dodaj dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski w częściach.
Krok 12:
Zagnieść ciasto mieszając na niskich obrotach miksera wszystkie składniki w misce do pożądanej konsystencji.
Krok 13:
Przygotowujemy odpowiedni kształt i owijamy go od dołu folią, a następnie pokrywamy spód pergaminem.
Krok 14:
Nasmaruj formę od wewnątrz niewielką ilością masła lub oleju roślinnego, a następnie włóż do niej przygotowane ciasto, które odstawiamy na chwilę, aby równomiernie rozprowadziło się w formie.
Krok 15:
Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na czterdzieści pięć do pięćdziesięciu minut, po czym wyłączając piekarnik, trzymamy w nim biszkopt przez pięć minut, a następnie otwierając piekarnik, zostawiamy w nim biszkopt na kolejne piętnaście minut.
Krok 16:
Po upływie czasu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i uwalniamy go z formy, a następnie kładziemy na stole i sprawdzamy wykałaczką pod kątem gotowości.
Krok 17:
Pokrój biszkopt na niezbędne grubości ciasta do dalszego przygotowania tortu urodzinowego.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Udanego gotowania i smacznego dla wszystkich!
Klasyczny biszkopt na ciasto kefirowe. Cóż, bardzo prosty przepis na pieczenie w piekarniku na świątecznym stole na herbatę! Zaskakująco łatwy i bardzo smaczny przepis-prosty klasyczny biszkopt na ciasto kefirowe w piekarniku! Obiecuję, że ten biszkopt będzie najbardziej bujny, wyjątkowo delikatny i nienagannie pyszny! Jego przepis jest łatwy i Dostępny dla każdego, więc każda gospodyni domowa może przygotować tak niesamowity deser. Polecam koniecznie zrobić proponowany klasyczny biszkopt na uroczysty tort na kefirze w zwykłym piekarniku, który docenią nie tylko bliscy, ale także zaproszeni goście! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g