nadziewane kalmary z pieczarkami, serem i warzywami

idealne danie z oryginalnym podaniem dla miłośników owoców morza. Pyszne, piękne, a co najważniejsze zdrowe danie!!! Piękne i smaczne danie, kalmary nadziewane ryżem z warzywami i grzybami, ozdobią świąteczny i codzienny stół!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 26 % 7 g
135 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyszczamy tusze kałamarnic z folii i myjemy, wkładamy do wrzącej osolonej wody na 2 minuty, a następnie wyjmujemy z wody i schładzamy. Gotuj ryż do połowy ugotowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podajemy do przezroczystości. Drobno posiekaj lub zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 10 minut. Gdy warzywa nabiorą jasnopomarańczowego odcienia, posolić, dodać trochę soku z cytryny, wymieszać i ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w talerze lub paski i smażymy na patelni do miękkości. Po odparowaniu całego płynu z grzybów dodajemy je i smażymy jeszcze przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś grzyby do mieszanki ryżu i warzyw. Na ostatnim etapie gotowania trzy przygotowane sery na grubej tarce i wymieszaj z mieszanką pozostałych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ser jest niezbędnym składnikiem tego dania, można go zastąpić stopionym. Ser nadaje farszowi szczególny smak i utrzymuje go razem, aby nie kruszył się podczas krojenia gotowego dania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz ponownie dokładnie wymieszaj nadzienie. Zwróć uwagę, że wszystkie składniki nadzienia muszą być gotowe, ponieważ kałamarnica gotuje się bardzo szybko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tusze kałamarnic należy wypełnić powstałą mieszanką, pożądane jest, aby nadzienie całkowicie zajmowało jamę kałamarnicy, ale nie rozciągało tuszy, ponieważ podczas pieczenia straci trochę na wielkości. Po tuszy kalmarów kładziemy na uprzednio natłuszczonym naczyniu do pieczenia i wykonujemy siatkę majonezową na wierzchu. W razie potrzeby szyjkę można przymocować drewnianą wykałaczką. W piekarniku rozgrzanym do 150 stopni piec naczynie przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po tym czasie błyszczące, zarumienione kalmary będą się przed tobą obnosić, teraz pozostaje położyć je na talerzu i pokroić w pierścienie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy