skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczyszczamy tusze kałamarnic z folii i myjemy, wkładamy do wrzącej osolonej wody na 2 minuty, a następnie wyjmujemy z wody i schładzamy. Gotuj ryż do połowy ugotowany.
Krok 2:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podajemy do przezroczystości. Drobno posiekaj lub zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 10 minut. Gdy warzywa nabiorą jasnopomarańczowego odcienia, posolić, dodać trochę soku z cytryny, wymieszać i ostudzić.
Krok 3:
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w talerze lub paski i smażymy na patelni do miękkości. Po odparowaniu całego płynu z grzybów dodajemy je i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Krok 4:
Przenieś grzyby do mieszanki ryżu i warzyw. Na ostatnim etapie gotowania trzy przygotowane sery na grubej tarce i wymieszaj z mieszanką pozostałych składników.
Krok 5:
Ser jest niezbędnym składnikiem tego dania, można go zastąpić stopionym. Ser nadaje farszowi szczególny smak i utrzymuje go razem, aby nie kruszył się podczas krojenia gotowego dania.
Krok 6:
Teraz ponownie dokładnie wymieszaj nadzienie. Zwróć uwagę, że wszystkie składniki nadzienia muszą być gotowe, ponieważ kałamarnica gotuje się bardzo szybko.
Krok 7:
Tusze kałamarnic należy wypełnić powstałą mieszanką, pożądane jest, aby nadzienie całkowicie zajmowało jamę kałamarnicy, ale nie rozciągało tuszy, ponieważ podczas pieczenia straci trochę na wielkości. Po tuszy kalmarów kładziemy na uprzednio natłuszczonym naczyniu do pieczenia i wykonujemy siatkę majonezową na wierzchu. W razie potrzeby szyjkę można przymocować drewnianą wykałaczką. W piekarniku rozgrzanym do 150 stopni piec naczynie przez 10 minut.
Krok 8:
Po tym czasie błyszczące, zarumienione kalmary będą się przed tobą obnosić, teraz pozostaje położyć je na talerzu i pokroić w pierścienie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g