skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.
przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj drobno zmieloną sól i wymieszaj z mąką. Wlej olej roślinny i trochę wody. Stopniowo mieszając mąkę i wszystkie składniki, dodaj pozostałą wodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przylgnie do rąk. Mąka podczas wyrabiania ciasta może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od rodzaju mąki i jej glutenu. Włóż gotowe ciasto do torby, aby się nie zacierało. I pozwól mu odpocząć przez 30 minut.
obierz cebulę, opłucz ją i pokrój w cienkie półpierścienie. Dodaj trochę soli i bezpośrednio rękami zmiksuj cebulę solą, aż puści sok.
po upływie 30 minut wyjmij ciasto z torby i podziel je na 4 równe części (według liczby tortilli).
rozwałkuj każdą część ciasta na cienką warstwę o grubości około 1 mm. Posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem. Połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie na krawędzi arkusza ciasta. Nadzienie z cebuli należy podzielić na liczbę części równą tortillom. Następnie, podważając krawędź ciasta rękami, zwiń go w gęstą rurkę. A potem owiń tę rurkę spiralnie Kołem. Dokładnie w ten sam sposób zwiń pozostałe kawałki ciasta.
połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim spiralne ciastka. Przykryj je czystym ręcznikiem i pozostaw na około 10 minut. Następnie spłaszcz je palcami, czyniąc je bardziej płaskimi i wykonaj chaotyczne nakłucia widelcem na całej powierzchni. Posmaruj tortille pozostałościami roztopionego masła.
włóż blachę do pieczenia z tortillami do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż powstanie apetyczna górna złota skorupa.
wyjmij gotowe ciasta francuskie z piekarnika i przykryj ręcznikiem uprzednio skropionym wodą. W ten sposób ciasta staną się bardziej miękkie i delikatne w smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g