uzbeckie ciasta francuskie na roztopionym maśle

pyszne ciasta francuskie wykonane z najprostszych składników! Uzbeckie ciasta francuskie to pyszne Narodowe wypieki z Azji, które zwykle podaje się zamiast chleba do pierwszych dań lub herbaty jako słodką ucztę. Jego zastosowanie w kuchni jest dość zróżnicowane. Uzbeckie tortille są słone z cebulą, a także posypane cukrem i spożywane jako słodycze.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 58 % 30 g
288 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.

przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj drobno zmieloną sól i wymieszaj z mąką. Wlej olej roślinny i trochę wody. Stopniowo mieszając mąkę i wszystkie składniki, dodaj pozostałą wodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przylgnie do rąk. Mąka podczas wyrabiania ciasta może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od rodzaju mąki i jej glutenu. Włóż gotowe ciasto do torby, aby się nie zacierało. I pozwól mu odpocząć przez 30 minut.

obierz cebulę, opłucz ją i pokrój w cienkie półpierścienie. Dodaj trochę soli i bezpośrednio rękami zmiksuj cebulę solą, aż puści sok.

po upływie 30 minut wyjmij ciasto z torby i podziel je na 4 równe części (według liczby tortilli).

rozwałkuj każdą część ciasta na cienką warstwę o grubości około 1 mm. Posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem. Połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie na krawędzi arkusza ciasta. Nadzienie z cebuli należy podzielić na liczbę części równą tortillom. Następnie, podważając krawędź ciasta rękami, zwiń go w gęstą rurkę. A potem owiń tę rurkę spiralnie Kołem. Dokładnie w ten sam sposób zwiń pozostałe kawałki ciasta.

połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim spiralne ciastka. Przykryj je czystym ręcznikiem i pozostaw na około 10 minut. Następnie spłaszcz je palcami, czyniąc je bardziej płaskimi i wykonaj chaotyczne nakłucia widelcem na całej powierzchni. Posmaruj tortille pozostałościami roztopionego masła.

włóż blachę do pieczenia z tortillami do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż powstanie apetyczna górna złota skorupa.

wyjmij gotowe ciasta francuskie z piekarnika i przykryj ręcznikiem uprzednio skropionym wodą. W ten sposób ciasta staną się bardziej miękkie i delikatne w smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy