leniwa lasagne z chlebem pita

lubisz lasagne, ale nie masz czasu na gotowanie przez długi czas? Ten przepis jest dla ciebie! Prawdopodobnie wszyscy uwielbiają lasagne-ale proces gotowania jest dość długi i żmudny. Ta opcja gotuje się znacznie szybciej, a smak prawie nie jest gorszy od oryginału. Podobało mi się, że zamiast arkuszy lasagne używany jest mój ulubiony cienki chleb pita - na pewno nie jest gorszy w gotowym filmie od arkuszy lasagne, nikt nie zauważy substytucji, ale kosztuje kilka razy taniej) oczywiście Włosi prawdopodobnie byliby co najmniej zaskoczeni, widząc taką interpretację, ale dla mnie ta opcja jest całkiem akceptowalna - zasada lasagne jest zachowana, a co najważniejsze, okazuje się bardzo smaczna!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 8 % 3 g
245 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć mięso mielone na oleju roślinnym przez 4-5 minut

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa mielonego posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatamy go łopatką, rozbijając grudki, sól, pieprz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś na talerz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę smażymy na tej samej patelni w płynie, który oddzielił się od mięsa mielonego

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora w kostkę i rozłóż na cebuli na patelni, smaż do miękkości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj koperek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel ząbek czosnku

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do smażonej cebuli i pomidora rozprowadzamy czosnek z koperkiem, smażymy jeszcze przez minutę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przygotowujemy sos & quot; a la beszamel & quot; - mieszamy mleko z mąką

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej mieszaninę do rondla i zagotuj. Następnie wyłącz-sos zgęstnieje

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Trzy sery na grubej tarce

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż część chleba pita na dnie wysmarowanej formy, połowę smażonego mięsa mielonego na wierzchu

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp połową startego sera

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj kolejną częścią chleba pita, na wierzchu połowę smażonych warzyw

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dalej-startym serem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ponownie naprzemiennie warstwy w tej samej kolejności. Liczba warstw zależy od wielkości formy - możesz uzyskać ich więcej lub mniej, w porządku, najważniejsze jest równomierne rozprowadzenie nadzienia

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ostatnią warstwę przykryć chlebem pita, posmarować sosem, posypać serem. To wszystko - przygotowanie zajęło nie więcej niż 20-30 minut, piekarnik zrobi resztę. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut przed zrumienieniem

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lasagne jest gotowa. Teraz potrzebuje 10 minut do ostygnięcia, wtedy łatwiej będzie ją pokroić

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego!

okazuje się bardzo smaczny i nie kłopotliwy-spróbuj, spodoba ci się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy