chleb bananowy z orzechami i czekoladą

szybkie gotowanie, odpowiednie na święta, bardzo smaczne. Stary amerykański przepis to miłość każdego z was. Gotowy chleb bananowy można również jeść jak ciasto lub posmarować masłem, konfiturą lub puree owocowym.
orinadAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 66 % 37 g
286 kcal
IG: 3 / 21 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zostawiamy mały kawałek jednego banana do dekoracji, robimy tłuczone ziemniaki z reszty-radzę zostawić go trochę niejednolitego, aby tekstura była ciekawsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj stopione masło z cukrem i jajkiem i ubij trzepaczką, aż na wierzchu pojawi się mała piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj puree bananowe, drobno posiekaną czekoladę i śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodajemy również 1/2 wszystkich orzechów (resztę zostawiamy do dekoracji) i ekstrakt waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól - wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Udekoruj cienko pokrojonym bananem i małymi kawałkami orzecha. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim z uchylonymi drzwiami na kolejne 5-7 minut.

chleb bananowy, również babeczka bananowa lub ciasto to słodka babeczka, której głównym składnikiem są dojrzałe banany. Najbardziej popularny w USA i Australii.

aby zrobić chleb bananowy, potrzebujesz rozgniecionych dojrzałych bananów, mąki, cukru, masła, mleka, jajek, proszku do pieczenia, dla odmiany możesz wziąć brązowy cukierzamiast białego i zmielone płatki owsiane lub mąkę pełnoziarnistą zamiast mąki najwyższej jakości. Dla osób z nietolerancją laktozy mleko można zastąpić mlekiem sojowym lub miękkim tofu. Do ciasta można również dodać orzechy, kandyzowane owoce, suszone owoce i przyprawy (wanilina, cynamon). Najlepiej używać przejrzałych bananów z ciemną skórką, jeśli banany nie są do końca Dojrzałe, warto zwiększyć ilość cukru. Chleb bananowy jest najczęściej pieczony w prostokątnym naczyniu do pieczenia.

pyszny i co najważniejsze łatwy Amerykański przepis na chleb bananowy . Ten przepis spodoba się absolutnie wszystkim, od dzieci po dorosłych, wystarczy spróbować. Delikatna konsystencja i boski zapach wszystko to znajduje się w naszym chlebie bananowym, a z dodatkiem opieki i czekolady staje się podwójnie smaczniejszy. Spróbuj sam)

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy