skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Zostawiamy mały kawałek jednego banana do dekoracji, robimy tłuczone ziemniaki z reszty-radzę zostawić go trochę niejednolitego, aby tekstura była ciekawsza.
Krok 3:
Wymieszaj stopione masło z cukrem i jajkiem i ubij trzepaczką, aż na wierzchu pojawi się mała piana.
Krok 4:
Dodaj puree bananowe, drobno posiekaną czekoladę i śmietanę.
Krok 5:
Dodajemy również 1/2 wszystkich orzechów (resztę zostawiamy do dekoracji) i ekstrakt waniliowy.
Krok 6:
Następnie przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól - wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj formę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Udekoruj cienko pokrojonym bananem i małymi kawałkami orzecha. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim z uchylonymi drzwiami na kolejne 5-7 minut.
chleb bananowy, również babeczka bananowa lub ciasto to słodka babeczka, której głównym składnikiem są dojrzałe banany. Najbardziej popularny w USA i Australii.
aby zrobić chleb bananowy, potrzebujesz rozgniecionych dojrzałych bananów, mąki, cukru, masła, mleka, jajek, proszku do pieczenia, dla odmiany możesz wziąć brązowy cukierzamiast białego i zmielone płatki owsiane lub mąkę pełnoziarnistą zamiast mąki najwyższej jakości. Dla osób z nietolerancją laktozy mleko można zastąpić mlekiem sojowym lub miękkim tofu. Do ciasta można również dodać orzechy, kandyzowane owoce, suszone owoce i przyprawy (wanilina, cynamon). Najlepiej używać przejrzałych bananów z ciemną skórką, jeśli banany nie są do końca Dojrzałe, warto zwiększyć ilość cukru. Chleb bananowy jest najczęściej pieczony w prostokątnym naczyniu do pieczenia.
pyszny i co najważniejsze łatwy Amerykański przepis na chleb bananowy . Ten przepis spodoba się absolutnie wszystkim, od dzieci po dorosłych, wystarczy spróbować. Delikatna konsystencja i boski zapach wszystko to znajduje się w naszym chlebie bananowym, a z dodatkiem opieki i czekolady staje się podwójnie smaczniejszy. Spróbuj sam)
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g