skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Kup masło o zawartości tłuszczu 72% i wyższej. Przed użyciem należy przesadzić mąkę, aby usunąć wszystkie plamki lub nasycić ją tlenem. Weź małe jajko. Czekolada jest odpowiednia mleczna lub czarna.
Krok 2:
Wyjmij masło z lodówki, ale nie z zamrażarki. Nie musi być bardzo twardy. Pokrój go na małe kawałki i przenieś do głębokiego naczynia do ubijania. Ten proces można wykonać w robocie kuchennym lub mikserze do ciasta, jeśli masz taką technikę. Zrobię wszystko mikserem ręcznym, chociaż możesz to zrobić rękami.
Krok 3:
Dodaj cukier granulowany.
Krok 4:
Ubij zawartość miski, aż masło będzie białe i puszyste. Zajęło mi to 7-8 minut, ponieważ moja technika nie jest zbyt mocna (550 watów). Skupiasz się na swojej technice. Osiągnięcie pożądanego rezultatu może zająć mniej lub więcej czasu.
Krok 5:
Ubij jajko do ubitego masła. Kontynuuj pracę miksera, aż będzie gładka. W moim przypadku zajęło to 3-4 minuty.
Krok 6:
Dodaj przygotowaną mąkę. Mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Nie musisz ubijać przez długi czas, najważniejsze jest to, że nie ma grudek mąki.
Krok 7:
W rezultacie powinno być lepkie ciasto kruche. Nie musisz dodawać mąki, jeśli chcesz, aby ciasto było kruche
Krok 8:
Przenieś ciasto szpatułką na folię spożywczą. Zawiń go i wyślij do lodówki na 1-2 godziny, możesz zostawić w lodówce na noc. Ciasto stanie się gęstsze.
Krok 9:
Dla wygody podziel ciasto na dwie połowy. Podczas pracy z jedną częścią wyślij drugą do lodówki. Weź dwa arkusze pergaminu. Posyp trochę mąką. Ułóż kawałek ciasta i rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu w cienką warstwę.
Krok 10:
Aby nadać kształt, potrzebujemy wycięcia niedźwiedzia. Formy można kupić w cukierniach w sklepach internetowych lub w supermarketach w działach cukierniczych. Aby ciasto nie przykleiło się do formy, zanurz je w mące i wytnij figurę.
Krok 11:
Wyciśnij Oczy szpikulcem lub innym odpowiednim przedmiotem. Daj każdemu niedźwiedziowi orzech. Napraw migdały rękami. To będzie nasz guz. Przenieś pergamin z półfabrykatami na blachę do pieczenia i wyślij do gorącego piekarnika na 8-15 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Skoncentruj się na swojej technice. Określony czas może się różnić w górę lub w dół.
Krok 12:
Schłodzić gotowe ciasteczka do temperatury pokojowej.
Krok 13:
Weź kawałek czekolady. Umieść go w małej jednorazowej torebce z ciastem. Zanurz kilka razy we wrzącej wodzie, aby czekolada się rozpuściła. Wytnij mały otwór na dole i zrób czekoladowe Oczy. To wszystkie ciasteczka "Niedźwiedź z guzem" są gotowe.
Krok 14:
Misie jadą do ciebie! Miłego picia herbaty!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g