ciasteczko Miś ze stożkiem noworoczne

z najprostszych składników, które zawsze masz pod ręką! Ciasteczka Miś ze stożkiem to świetny pomysł na noworoczny prezent dla najbliższych i przyjaciół. Czy wiesz, jak szczęśliwe będą nasze dzieci? A dorośli będą zachwyceni, jeśli zobaczą takie wspaniałe misie, a nawet ze stożkami przy słodkim stole!
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 40 % 31 g
węglowodany 49 % 38 g
458 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Kup masło o zawartości tłuszczu 72% i wyższej. Przed użyciem należy przesadzić mąkę, aby usunąć wszystkie plamki lub nasycić ją tlenem. Weź małe jajko. Czekolada jest odpowiednia mleczna lub czarna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij masło z lodówki, ale nie z zamrażarki. Nie musi być bardzo twardy. Pokrój go na małe kawałki i przenieś do głębokiego naczynia do ubijania. Ten proces można wykonać w robocie kuchennym lub mikserze do ciasta, jeśli masz taką technikę. Zrobię wszystko mikserem ręcznym, chociaż możesz to zrobić rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier granulowany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij zawartość miski, aż masło będzie białe i puszyste. Zajęło mi to 7-8 minut, ponieważ moja technika nie jest zbyt mocna (550 watów). Skupiasz się na swojej technice. Osiągnięcie pożądanego rezultatu może zająć mniej lub więcej czasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajko do ubitego masła. Kontynuuj pracę miksera, aż będzie gładka. W moim przypadku zajęło to 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przygotowaną mąkę. Mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Nie musisz ubijać przez długi czas, najważniejsze jest to, że nie ma grudek mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rezultacie powinno być lepkie ciasto kruche. Nie musisz dodawać mąki, jeśli chcesz, aby ciasto było kruche

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto szpatułką na folię spożywczą. Zawiń go i wyślij do lodówki na 1-2 godziny, możesz zostawić w lodówce na noc. Ciasto stanie się gęstsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dla wygody podziel ciasto na dwie połowy. Podczas pracy z jedną częścią wyślij drugą do lodówki. Weź dwa arkusze pergaminu. Posyp trochę mąką. Ułóż kawałek ciasta i rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu w cienką warstwę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby nadać kształt, potrzebujemy wycięcia niedźwiedzia. Formy można kupić w cukierniach w sklepach internetowych lub w supermarketach w działach cukierniczych. Aby ciasto nie przykleiło się do formy, zanurz je w mące i wytnij figurę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyciśnij Oczy szpikulcem lub innym odpowiednim przedmiotem. Daj każdemu niedźwiedziowi orzech. Napraw migdały rękami. To będzie nasz guz. Przenieś pergamin z półfabrykatami na blachę do pieczenia i wyślij do gorącego piekarnika na 8-15 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Skoncentruj się na swojej technice. Określony czas może się różnić w górę lub w dół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotowe ciasteczka do temperatury pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź kawałek czekolady. Umieść go w małej jednorazowej torebce z ciastem. Zanurz kilka razy we wrzącej wodzie, aby czekolada się rozpuściła. Wytnij mały otwór na dole i zrób czekoladowe Oczy. To wszystkie ciasteczka "Niedźwiedź z guzem" są gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Misie jadą do ciebie! Miłego picia herbaty!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy