skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubijaj je przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Masa powinna kilkakrotnie zwiększyć objętość. Aby jajka były dobrze ubite, miska dla nich musi być sucha i beztłuszczowa.
Krok 2:
Do puszystej masy jajecznej delikatnie, za pomocą trzepaczki, wymieszaj przesianą mąkę z sodą i wanilią. Nie musisz przeszkadzać przez długi czas. Wystarczy wymieszać mąkę, ale aby masa pozostała bujna. Wlej połowę gotowego ciasta do naczynia do pieczenia o średnicy 20-22 cm.
Krok 3:
Dodaj kakao do pozostałego ciasta.
Krok 4:
Wlej ciasto czekoladowe do innej formy o tej samej średnicy. Umieść formy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut. Orientuj się na czas w piekarniku.
Krok 5:
Do nadzienia weź wymaganą ilość orzechów włoskich i posiekaj je nożem. Nie musisz używać Niszczarki. Kawałki orzechów powinny być wyczuwalne w cieście. Następnie smaż orzechy na suchej patelni przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny zapach. Nie zapomnij ciągle mieszać. Przelej prażone orzechy z gorącej patelni na talerz, aby ostygły.
Krok 6:
Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 1 minutę. Następnie spuść wodę i opłucz ją w zimnej wodzie. Następnie posiekaj trochę śliwek. Nie trzeba go moczyć przez długi czas, ponieważ zmoknie i straci swój smak.
Krok 7:
Wyjmij gotowe biszkopty po upieczeniu z formy, ostudź i pokrój każdy na 2 ciasta.
Krok 8:
Aby przygotować krem, połącz tłustą śmietanę z cukrem pudrem i ubij wszystko z największą prędkością miksera przez kilka minut. Krem powinien stać się bujny i delikatny. Im większa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej stabilny będzie krem. Ale nie używaj śmietany mniejszej niż 25% - po prostu się nie rozbije.
Krok 9:
Ciastka biszkoptowe nasączyć syropem cukrowym lub zwykłą wodą. Posmaruj warstwy kwaśną śmietaną i włóż śliwki i orzechy do nadzienia. Wciśnij trochę nadzienie do śmietany. Zbierz ciasto, układając warstwy na przemian-ciemne , jasne.
Krok 10:
Złóż ciasto i posmaruj wierzch i boki kremem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin,aby zestaliło się i namoczyło. Do dekoracji ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem i wyrównaj całą powierzchnię ciasta na wierzchu i bokach. Udekoruj ciasto na temat swojej uroczystości. Miłego poczęstunku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g