ciasto z orzechami, suszonymi śliwkami, kwaśną śmietaną i śmietaną

pyszne ciasto na każdą okazję! Bardzo często takie ciasto jest przygotowywane na biszkoptach czekoladowych. Ale moim zdaniem okazuje się smaczniejszy, jeśli ugotujesz go z dwóch rodzajów herbatników-jasnego i ciemnego. A smak jest jaśniejszy, a krój ciekawszy. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 63 % 35 g
292 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubijaj je przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Masa powinna kilkakrotnie zwiększyć objętość. Aby jajka były dobrze ubite, miska dla nich musi być sucha i beztłuszczowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do puszystej masy jajecznej delikatnie, za pomocą trzepaczki, wymieszaj przesianą mąkę z sodą i wanilią. Nie musisz przeszkadzać przez długi czas. Wystarczy wymieszać mąkę, ale aby masa pozostała bujna. Wlej połowę gotowego ciasta do naczynia do pieczenia o średnicy 20-22 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kakao do pozostałego ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto czekoladowe do innej formy o tej samej średnicy. Umieść formy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut. Orientuj się na czas w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia weź wymaganą ilość orzechów włoskich i posiekaj je nożem. Nie musisz używać Niszczarki. Kawałki orzechów powinny być wyczuwalne w cieście. Następnie smaż orzechy na suchej patelni przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny zapach. Nie zapomnij ciągle mieszać. Przelej prażone orzechy z gorącej patelni na talerz, aby ostygły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 1 minutę. Następnie spuść wodę i opłucz ją w zimnej wodzie. Następnie posiekaj trochę śliwek. Nie trzeba go moczyć przez długi czas, ponieważ zmoknie i straci swój smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe biszkopty po upieczeniu z formy, ostudź i pokrój każdy na 2 ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować krem, połącz tłustą śmietanę z cukrem pudrem i ubij wszystko z największą prędkością miksera przez kilka minut. Krem powinien stać się bujny i delikatny. Im większa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej stabilny będzie krem. Ale nie używaj śmietany mniejszej niż 25% - po prostu się nie rozbije.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciastka biszkoptowe nasączyć syropem cukrowym lub zwykłą wodą. Posmaruj warstwy kwaśną śmietaną i włóż śliwki i orzechy do nadzienia. Wciśnij trochę nadzienie do śmietany. Zbierz ciasto, układając warstwy na przemian-ciemne , jasne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż ciasto i posmaruj wierzch i boki kremem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin,aby zestaliło się i namoczyło. Do dekoracji ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem i wyrównaj całą powierzchnię ciasta na wierzchu i bokach. Udekoruj ciasto na temat swojej uroczystości. Miłego poczęstunku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy