gęsta zupa z żeberka wieprzowego

obfity i pyszny posiłek na lunch lub rodzinny obiad! Potrawy gotowane w glinianych garnkach są zawsze bardzo bogate i aromatyczne. Dodaj do doniczek wszelkiego rodzaju zboża, kiełbasy myśliwskie i warzywa - zdobądź gęstą, bogatą zupę!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 29 % 9 g
189 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować gęstą zupę z żeberkami wieprzowymi? Przede wszystkim przygotuj mięso. Pokrój żeberka na porcje, aby pasowały do doniczek. Dokładnie opłucz mięso, aby nie pozostały małe pestki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść 2-3 kawałki mięsa w każdym garnku. Sól do smaku, dodaj szczyptę ulubionych przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj resztę żywności. Na 5 doniczek użyłam 5 średnich ziemniaków, dwóch marchewek, jednej małej cebuli i szczypiorek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj warzywa w czystej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w duże kostki, cebulę w małe kostki i przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj nożem. Wizualnie podziel warzywa na pięć części i wyślij marchewkę, cebulę i czosnek do każdego garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z fasolą w puszkach odcedź sok. Opłucz rośliny strączkowe w czystej zimnej wodzie. Do każdego garnka dodaj dwie łyżki fasoli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników w doniczkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij mięso ziemniakami wrzącą wodą, aby żywność była całkowicie pokryta płynem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie warto wlewać garnka do góry, pamiętaj, że podczas gotowania płyn rozszerza się, więc zostaw trochę miejsca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij garnki do piekarnika, włącz tryb "góra-dół", ustaw temperaturę na 180-210 stopni i pozostaw na 1,5 godziny lub trochę dłużej(w zależności od piekarnika).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj natychmiast z upałem z upałem! Do gęstej zupy podawaj świeże warzywa, drobno posiekane i ziele angielskie.

Pot food to wszechstronne danie, możesz dodać wszystko, co lubisz! Często robię połowę porcji z fasolą, a resztę garnków zostawiam tylko z warzywami.

w razie potrzeby dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, bakłażana i pomidory.

zupa gotowana w garnkach w piekarniku jest bardzo obfita i aromatyczna. Jeśli lubisz śmietanę w zupach, zaoferuj świeżą domową śmietanę do każdego garnka.

bardzo smaczne, spróbuj!

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy