babeczka dwukolorowa dwie czekoladki

Dwa kolory, bogaty smak i pyszny aromat! Dwukolorowa babeczka zawiera dwa rodzaje czekolady: białą rozpuszczoną w ciemnej warstwie o jasnym czekoladowym smaku i ciemne kawałki w jasnej waniliowej górze. Smak deseru jest po prostu niesamowity!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 33 % 24 g
węglowodany 56 % 40 g
405 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dwukolorową babeczkę dwie czekolady? Odmierz potrzebne składniki do ciemnego ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej do szerokiej miski. Podczas przesiewania mąka zostanie wzbogacona tlenem, a wypieki będą bardziej bujne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Biała czekolada połamana lub pokrojona na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą miksera ubij miękkie masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Weź pojemnik z wysokimi bokami, aby zapobiec przypadkowemu rozpryskiwaniu się mieszanki olejowej podczas ubijania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i kakao do powstałej masy. Mieszaj łyżką lub mikserem, aż znikną grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest jednorodne, błyszczące, o gęstej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj białą czekoladę do ciasta. Dobrze wymieszaj, aby kawałki czekolady były równomiernie rozmieszczone w całej objętości ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zrób lekkie ciasto. Masło powinno być również zmiękczone w temperaturze pokojowej. Możesz wziąć dowolną ciemną czekoladę (mleczną, gorzką). Najlepiej dobrej jakości i bez wypełniaczy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połam ciemną czekoladę na kawałki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podobnie ubij miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij po jednym jajka, dobrze ubijając po każdym, aż będą puszyste, gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto o kremowej konsystencji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kawałki ciemnej czekolady do ciasta, dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W naczyniu do pieczenia ciasta ułóż ciemne ciasto, spłaszcz. Jeśli jakość formy wymaga, najpierw posmaruj spód i boki kawałkiem masła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż jasne ciasto na wierzchu, spłaszcz górę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz dwukolorową babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut. Czas pieczenia będzie zależeć od specyfiki działania piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem, powinien wyjść z ciasta na sucho. Jeśli babeczka jest zarumieniona, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe,przykryj górę arkuszem folii. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Poczekaj, aż pieczenie całkowicie ostygnie. W razie potrzeby możesz udekorować ciastko rozpuszczoną czekoladą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem lub olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy