Rolada czekoladowa z kremem twarogowym

Szybkie i smaczne wypieki na domowe przyjęcie herbaciane! Jeśli lubisz czekoladowe wypieki i po prostu czekoladę, ten przepis na pewno ci się spodoba. Bułka jest bogata w czekoladę. Do dekoracji weź maliny. Dobrze uzupełnią smak.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 46 % 23 g
293 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę czekoladową? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jajka zwykle używam kategorii C1. Krem do śmietany weź co najmniej 33% tłuszczu. Jeśli są mniej tłuste, po prostu nie zostaną pobite, a krem pozostanie płynny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw połącz śmietanę z połamaną czekoladą i podgrzej, aż będzie gorąca. Czekoladę należy całkowicie stopić i wymieszać w jednorodną masę ze śmietaną. Teraz wyjmij miskę do lodówki i pozostaw tam, aż całkowicie ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zrób biszkopt na bułkę. Aby to zrobić, połącz jajka z cukrem w głębokiej misce i ubij wszystko dobrze, aż będzie puszyste i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do puszystej masy jajecznej wprowadź mąkę, kakao i sodę. Delikatnie wymieszaj wszystko w cieście ręcznie, za pomocą trzepaczki. Mieszaj trzepaczkę od dołu do góry, aby ciasto było puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blachę do pieczenia (27 * 35 cm) wyłożyć papierem do gotowania i wylać na nią przygotowane ciasto czekoladowe. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Jeśli lekko naciśniesz biszkopt, gotowy biszkopt powróci do pierwotnej pozycji. Do pieczenia wybierz pergamin pokryty silikonem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, zwiń w rolkę wraz z papierem i zawiń w mokry ręcznik. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ostygła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotuj krem. Ubij schłodzoną masę czekoladową mikserem do gęstej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wmieszaj kremowy ser twarogowy. Powinien mieć temperaturę pokojową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddziel schłodzony biszkopt od papieru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz namoczyć biszkopt dowolnym syropem lub po prostu wodą. Posmaruj biszkopt kremem na całej powierzchni. Zachowaj trochę kremu na zewnętrzną dekorację bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń biszkopt ze śmietaną w rolkę i posmaruj go na zewnątrz pozostałą śmietaną. Udekoruj samą bułkę według własnych upodobań. Włóż go do lodówki, aby trochę się zaparzył.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotową bułkę czekoladową na kawałki i podawaj. Miłego poczęstunku!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy