skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę czekoladową? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jajka zwykle używam kategorii C1. Krem do śmietany weź co najmniej 33% tłuszczu. Jeśli są mniej tłuste, po prostu nie zostaną pobite, a krem pozostanie płynny.
Krok 2:
Najpierw połącz śmietanę z połamaną czekoladą i podgrzej, aż będzie gorąca. Czekoladę należy całkowicie stopić i wymieszać w jednorodną masę ze śmietaną. Teraz wyjmij miskę do lodówki i pozostaw tam, aż całkowicie ostygnie.
Krok 3:
Teraz zrób biszkopt na bułkę. Aby to zrobić, połącz jajka z cukrem w głębokiej misce i ubij wszystko dobrze, aż będzie puszyste i przewiewne.
Krok 4:
Do puszystej masy jajecznej wprowadź mąkę, kakao i sodę. Delikatnie wymieszaj wszystko w cieście ręcznie, za pomocą trzepaczki. Mieszaj trzepaczkę od dołu do góry, aby ciasto było puszyste.
Krok 5:
Blachę do pieczenia (27 * 35 cm) wyłożyć papierem do gotowania i wylać na nią przygotowane ciasto czekoladowe. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Jeśli lekko naciśniesz biszkopt, gotowy biszkopt powróci do pierwotnej pozycji. Do pieczenia wybierz pergamin pokryty silikonem.
Krok 6:
Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, zwiń w rolkę wraz z papierem i zawiń w mokry ręcznik. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ostygła.
Krok 7:
Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotuj krem. Ubij schłodzoną masę czekoladową mikserem do gęstej śmietany.
Krok 8:
Następnie wmieszaj kremowy ser twarogowy. Powinien mieć temperaturę pokojową.
Krok 9:
Oddziel schłodzony biszkopt od papieru.
Krok 10:
Możesz namoczyć biszkopt dowolnym syropem lub po prostu wodą. Posmaruj biszkopt kremem na całej powierzchni. Zachowaj trochę kremu na zewnętrzną dekorację bułki.
Krok 11:
Zwiń biszkopt ze śmietaną w rolkę i posmaruj go na zewnątrz pozostałą śmietaną. Udekoruj samą bułkę według własnych upodobań. Włóż go do lodówki, aby trochę się zaparzył.
Krok 12:
Pokrój gotową bułkę czekoladową na kawałki i podawaj. Miłego poczęstunku!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g