babeczka twarogowa z rodzynkami i płatkami kokosowymi na śmietanie

dość łatwe do zrobienia zwiewne wypieki! Wspaniały przepis na pachnące ciasto twarogowe z rodzynkami i płatkami kokosowymi upieczone w piekarniku, które mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 37 % 21 g
węglowodany 49 % 28 g
317 kcal
IG: 7 / 14 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta twarogowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij trzy jaja kurze do dużej miski i wlej do niej ćwierć łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski i ubij mikserem na puszystą białą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto dwadzieścia gramów stopionej margaryny do pieczenia lub masła do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż dwieście pięćdziesiąt gramów twarogu i sto pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do głębokiej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj blenderem wszystkie składniki w misce na gładką masę twarogową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowaną masę twarogową rozprowadzamy w częściach do miski z jajkiem i bardzo dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sto sześćdziesiąt gramów przesianej mąki do głębokiej miski i dodaj jedną trzecią łyżeczki sody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski z mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej sto gramów płatków kokosowych do miski z mąką i wymieszaj wszystkie suche składniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej wszystkie suche składniki do miski z płynną podstawą w częściach i rozłóż sześćdziesiąt gramów rodzynek bez pestek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto o wymaganej konsystencji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto rozprowadzamy w silikonowej formie nasmarowanej od wewnątrz niewielką ilością oleju roślinnego i rozprowadzamy równomierną warstwą, po czym odstawiamy na piętnaście do dwudziestu minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wkładamy formę do piekarnika, który został podgrzany do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy ciastko przez pięćdziesiąt minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do stu i kontynuujemy proces pieczenia przez kolejne dziesięć do piętnastu minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po upływie czasu wyjmujemy formę z piekarnika i pozwalamy babeczce nieco ostygnąć, po czym kładziemy ją na talerzu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp ciasto według własnego uznania cukrem pudrem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Wykwintne, pachnące, przewiewne i niezrównanie pyszne ciasto twarogowe na śmietanie! To ciasto jest słusznie uważane za najdelikatniejsze i niezwykle bujne, ponieważ babeczka ze zwykłego twarogu na dobrej śmietanie zawsze okazuje się niezapomniana smaczna i zaskakująco aromatyczna! Teraz chcę zaoferować Ci niesamowite ciasto twarogowe i dać najlepszy, wielokrotnie sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Jego właściwości smakowe budzą zachwyt i szczerą adorację, ponieważ takie ciasto twarogowe z rodzynkami pieczone w piekarniku jest idealne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy