babeczka Mandarynkowa na śmietanie i maśle
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wyciskamy sok z mandarynek (potrzebujemy 60 ml). Wymieszaj sok, śmietanę i wanilię.
Krok 3:
Ubij masło z cukrem. Dodaj po 2 jajka, za każdym razem dokładnie ubijając.
Krok 4:
W małych porcjach dodaj mieszankę śmietany i soku.
Krok 5:
Przesiej mąkę sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj do kremowej mieszanki.
Krok 6:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Ciasto układamy w formie.
Krok 8:
Piec w 180 C przez około 40-50 minut.
Krok 9:
Podajemy polewę polewą cukrową (moja postanowiła zanurzyć się w cieście:)) lub posypać cukrem pudrem.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g