babeczka Mandarynkowa na śmietanie i maśle

Poczęstuj się babeczką o magicznym aromacie i smaku! Ciasto okazuje się eleganckie! Ma bardzo przyjemną konsystencję-miękki, topiący się miękisz i delikatną skórkę. Jeśli masz mandarynki z gęstą skórką, usuń z nich skórkę (około 1 łyżki) i dodaj do ciasta, miałem mandarynki z bardzo cienką i miękką skórką, więc po prostu nie mogłem tego zrobić.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 69 % 34 g
260 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciskamy sok z mandarynek (potrzebujemy 60 ml). Wymieszaj sok, śmietanę i wanilię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło z cukrem. Dodaj po 2 jajka, za każdym razem dokładnie ubijając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małych porcjach dodaj mieszankę śmietany i soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj do kremowej mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto układamy w formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w 180 C przez około 40-50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podajemy polewę polewą cukrową (moja postanowiła zanurzyć się w cieście:)) lub posypać cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy