skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Masło jest wcześniej wyjmowane z lodówki i pozostawiane do leżenia w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie. Włóż stopiony olej do miski i wlej do niego cukier. Wszystko dokładnie pocieramy.
Krok 2:
Wbijamy, wlewamy sól i mieszamy.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj rodzynki i wymieszaj. Rodzynki bierzemy bez pestek, należy je wcześniej umyć w wodzie i pozostawić do wyschnięcia (w tym celu rodzynki można rozłożyć na suchym ręczniku, aby wilgoć z niego zniknęła). Mieszamy go wcześniej z mąką, aby podczas pieczenia ciasta rodzynki były równomiernie rozłożone i nie opadały na dno. Jeśli nie zwiniesz go wcześniej w mące, to z rodzynkami będzie tylko dolna część ciasta.
Krok 4:
Dodaj mieszankę mąki do masła jajecznego. Wymieszaj ponownie. Powinieneś uzyskać masę podobną do gęstej śmietany.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wysokiej prostokątnej formie.
Krok 6:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 40-50 minut. Dobrze wyrośnie, upiecze i nabierze złotej skórki. Gotowość ciasta, jak każde inne podobne pieczenie, sprawdzamy za pomocą zapałki lub wykałaczki - wykonujemy kilka nakłuć i sprawdzamy, czy nie ma na nim śladów surowego ciasta. Jeśli wszystko jest w porządku, ciasto jest dokładnie upieczone i można je wyjąć z piekarnika.
Krok 7:
Niech babeczka trochę ostygnie, pokrój na małe kawałki i podawaj z herbatą, kakao,kompotem, kawą itp.
często pieczę babeczki i według różnych przepisów, ale jak upiec klasyczne angielskie babeczki z rodzynkami, niedawno dowiedziałem się od odwiedzającego mnie przyjaciela, który, podobnie jak ja, uwielbia gotować i jeść różne pieczone produkty. Z tego ciasta możesz upiec nie jedną dużą babeczkę, ale kilka małych. Aby to zrobić, wypełnij małe foremki do babeczek kręconymi krawędziami. Polecam ten przepis każdemu, kto lubi słodkie wypieki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g