skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy przygotowywać pyszny Bochenek weselny i wlewamy sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do małej miski z trzydziestoma pięcioma gramami świeżych prasowanych drożdży.
Krok 2:
Wlej dwie łyżki cukru do miski.
Krok 3:
Włóż dwie łyżki mąki do wspólnej miski.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie umieść je w ciepłym miejscu na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.
Krok 5:
Rozbij trzy jaja kurze do dużej miski, dodaj białko z czwartego jajka, a następnie wlej do niej sto trzydzieści gramów cukru, jedną trzecią łyżeczki soli i jedną pełną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 6:
Włóż osiemdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski i wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 7:
Po upływie czasu wlej wyrośnięte ciasto do miski.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 9:
Wlej do miski części sześćset pięćdziesiąt gramów przesianej mąki pszennej.
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 11:
W razie potrzeby dodaj trochę mąki do miski z ciastem.
Krok 12:
Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do miski z ciastem i zagniataj ciasto rękami, a następnie rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie.
Krok 13:
Włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem, Usuń Rozstaw w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.
Krok 14:
Po czterdziestu minutach wlej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie dokładnie ugniatamy przez pięć minut.
Krok 15:
Włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem, aby ponownie usunąć na czterdzieści minut w ciepłym miejscu, aby się rozłożyć.
Krok 16:
Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i dobrze ugniatamy przez pięć minut.
Krok 17:
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do ciasta przyklejonego do stołu i ugniataj przez cztery minuty.
Krok 18:
Ponownie włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem, wyjmij na trzydzieści pięć minut w ciepłe miejsce, aby się rozłożyć.
Krok 19:
Nasmaruj stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy i po uformowaniu dzielimy na dwie części.
Krok 20:
Ugniatamy Większość podzielonego ciasta i po zebraniu w koloboku wkładamy do miski.
Krok 21:
Pozostałe ciasto dzieli się na cztery części, a trzy z nich rozwałkowujemy na kiełbasy o długości sześćdziesięciu centymetrów.
Krok 22:
Rozłóż bułkę z ciasta w odpowiedniej formie.
Krok 23:
Łącząc i oślepiając krawędzie gotowanych kiełbas, warkocz je w warkocz.
Krok 24:
Ostrożnie rozłóż warkocz w formie wokół Koloboka i dobrze oślepiaj jego końce.
Krok 25:
Z pozostałego kawałka ciasta wykonujemy ozdoby do bochenka.
Krok 26:
Losowo układamy dekoracje na koloboku i usuwamy Bochenek, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu na trzydzieści do czterdziestu minut.
Krok 27:
Po upływie czasu smarujemy Bochenek ubitym żółtkiem kurczaka i wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu pięciu stopni na trzydzieści pięć do czterdziestu minut. Gdy Bochenek w piekarniku stanie się złoty, wyłącz piekarnik i przykryj go folią spożywczą.
Krok 28:
Zostawiamy Bochenek w piekarniku na piętnaście do dwudziestu minut, następnie wyjmujemy formę z piekarnika i kładziemy bochenek na talerzu, a następnie przykrywamy go ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie.
Krok 29:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
Bochenek na świątecznym stole. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe! Jasny, piękny – bogaty - najbardziej bujny i delikatny Bochenek ślubny! Oferuję swój sprawdzony i gwarantowany udany przepis-elegancki bochenek na wesele, który zostanie zapamiętany przez wszystkich zaproszonych o niezwykłym wyglądzie i wyrafinowanych właściwościach smakowych. Zobacz, jak łatwo i szybko upiec niezrównany Bochenek ślubny, uważany za symbol przyszłego dobrobytu rodziny i wiecznego szczęścia. Jest przygotowywany prosto i łatwo, więc możesz zabrać się do pracy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g