bochenek chleba z maślanego ciasta drożdżowego

wielokrotnie testowane i gwarantowane udane wypieki! Wspaniały przepis na przygotowanie eleganckiego bochenka na świątecznym stole, który mile zaskoczy wspaniałym widokiem i na pewno spodoba się wielu wyrafinowanym smakom!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 71 % 47 g
312 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać pyszny Bochenek weselny i wlewamy sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do małej miski z trzydziestoma pięcioma gramami świeżych prasowanych drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwie łyżki cukru do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dwie łyżki mąki do wspólnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie umieść je w ciepłym miejscu na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij trzy jaja kurze do dużej miski, dodaj białko z czwartego jajka, a następnie wlej do niej sto trzydzieści gramów cukru, jedną trzecią łyżeczki soli i jedną pełną łyżeczkę cukru waniliowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż osiemdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski i wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu wlej wyrośnięte ciasto do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej do miski części sześćset pięćdziesiąt gramów przesianej mąki pszennej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby dodaj trochę mąki do miski z ciastem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do miski z ciastem i zagniataj ciasto rękami, a następnie rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem, Usuń Rozstaw w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po czterdziestu minutach wlej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie dokładnie ugniatamy przez pięć minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem, aby ponownie usunąć na czterdzieści minut w ciepłym miejscu, aby się rozłożyć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i dobrze ugniatamy przez pięć minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do ciasta przyklejonego do stołu i ugniataj przez cztery minuty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ponownie włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem, wyjmij na trzydzieści pięć minut w ciepłe miejsce, aby się rozłożyć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nasmaruj stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy i po uformowaniu dzielimy na dwie części.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ugniatamy Większość podzielonego ciasta i po zebraniu w koloboku wkładamy do miski.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pozostałe ciasto dzieli się na cztery części, a trzy z nich rozwałkowujemy na kiełbasy o długości sześćdziesięciu centymetrów.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż bułkę z ciasta w odpowiedniej formie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Łącząc i oślepiając krawędzie gotowanych kiełbas, warkocz je w warkocz.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ostrożnie rozłóż warkocz w formie wokół Koloboka i dobrze oślepiaj jego końce.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Z pozostałego kawałka ciasta wykonujemy ozdoby do bochenka.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Losowo układamy dekoracje na koloboku i usuwamy Bochenek, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu na trzydzieści do czterdziestu minut.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Po upływie czasu smarujemy Bochenek ubitym żółtkiem kurczaka i wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu pięciu stopni na trzydzieści pięć do czterdziestu minut. Gdy Bochenek w piekarniku stanie się złoty, wyłącz piekarnik i przykryj go folią spożywczą.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zostawiamy Bochenek w piekarniku na piętnaście do dwudziestu minut, następnie wyjmujemy formę z piekarnika i kładziemy bochenek na talerzu, a następnie przykrywamy go ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Bochenek na świątecznym stole. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe! Jasny, piękny – bogaty - najbardziej bujny i delikatny Bochenek ślubny! Oferuję swój sprawdzony i gwarantowany udany przepis-elegancki bochenek na wesele, który zostanie zapamiętany przez wszystkich zaproszonych o niezwykłym wyglądzie i wyrafinowanych właściwościach smakowych. Zobacz, jak łatwo i szybko upiec niezrównany Bochenek ślubny, uważany za symbol przyszłego dobrobytu rodziny i wiecznego szczęścia. Jest przygotowywany prosto i łatwo, więc możesz zabrać się do pracy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy