skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto w misce, zmiel 80 g masła o temperaturze pokojowej, 120 g cukru i 3 łyżki. l miód.
Krok 2:
Stawiamy wszystko w łaźni wodnej. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a masa lekko się rozjaśni. Wyłącz ogień i dodaj 1 łyżeczkę.soda. W osobnej misce lekko ubij jajka i wlej cienkim strumieniem do mieszanki miodowo-kremowej.
Krok 3:
Dobrze ugniataj, aż będzie gładka. Masa miodowa jest lekko lepka.
Krok 4:
W osobnym naczyniu przesiej 350 g mąki. Przy ciągłym mieszaniu wlej powstałą masę do mąki. Zagnieść ciasto łyżką stołową, a gdy stanie się wystarczająco gęste - rękami.
Krok 5:
Ciasto jest miękkie i giętkie. Nie przykleja się do rąk.
Krok 6:
Podziel go na części, aby wygodniej było go rozwałkować i wysłać do zamrażarki na 15-20 minut.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm. Wytnij koła o różnych rozmiarach. Mam - 8 cm, 6 cm, 4,5 cm i 3 cm (jakie naczynia znalazłem)) ). Ponieważ "choinki"w rezultacie uzyskuje się 10 sztuk, Koła każdego rozmiaru powinny mieć 10.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 8-9 minut, aż wątróbki lekko się zrumienią (nie prześwietlaj). Ciasteczka z piekarnika powinny być miękkie.
Krok 9:
Przygotuj krem. Wstępnie namocz żelatynę i pozwól jej pęcznieć (15 g żelatyny na 70 ml wody). Możesz rozpuścić żelatynę w wygodny dla Ciebie sposób (kuchenka mikrofalowa, łaźnia wodna itp.)
Krok 10:
Twaróg i śmietana powinny być zimne. Do miski blendera wysyłamy 250 g tłustego (mam 9%) twarogu, 100 g cukru, 100 ml śmietany i 1/3 łyżeczki wanilina. Przebijamy wszystko dobrze, aż do uzyskania jednorodnej masy.
Krok 11:
Przenieś go do miski miksera i dodaj pozostałe 200 ml śmietany. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Stopniowo wlej rozpuszczoną, ale już schłodzoną żelatynę cienkim strumieniem.
Krok 13:
Aby krem stał się gęstszy, wysyłamy go do lodówki na 1-1,5 godziny.
Krok 14:
Zbieramy nasze "choinki".W skład każdego "choinki" wchodzą 4 wątróbki o różnych średnicach.
Krok 15:
Ciasto wysyłamy do lodówki na 5-6 godzin (włożyłem na noc), aby krem się związał, a wątróbki nasiąkły.
Krok 16:
Możesz ozdobić choinki według własnego uznania. Przed podaniem - posyp cukrem pudrem (opcjonalnie).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g