choinki miodowo-twarogowe

Dziś przygotowujemy pyszne ciasto & quot; Choinka & quot;. Podstawą ciasta są ciasteczka miodowe,a warstwa-gałązki-krem z twarogu. W trakcie jego przygotowywania można ciekawie i przyjemnie spędzić czas z dziećmi.
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 63 % 37 g
309 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto w misce, zmiel 80 g masła o temperaturze pokojowej, 120 g cukru i 3 łyżki. l miód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stawiamy wszystko w łaźni wodnej. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a masa lekko się rozjaśni. Wyłącz ogień i dodaj 1 łyżeczkę.soda. W osobnej misce lekko ubij jajka i wlej cienkim strumieniem do mieszanki miodowo-kremowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ugniataj, aż będzie gładka. Masa miodowa jest lekko lepka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym naczyniu przesiej 350 g mąki. Przy ciągłym mieszaniu wlej powstałą masę do mąki. Zagnieść ciasto łyżką stołową, a gdy stanie się wystarczająco gęste - rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest miękkie i giętkie. Nie przykleja się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel go na części, aby wygodniej było go rozwałkować i wysłać do zamrażarki na 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm. Wytnij koła o różnych rozmiarach. Mam - 8 cm, 6 cm, 4,5 cm i 3 cm (jakie naczynia znalazłem)) ). Ponieważ "choinki"w rezultacie uzyskuje się 10 sztuk, Koła każdego rozmiaru powinny mieć 10.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 8-9 minut, aż wątróbki lekko się zrumienią (nie prześwietlaj). Ciasteczka z piekarnika powinny być miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem. Wstępnie namocz żelatynę i pozwól jej pęcznieć (15 g żelatyny na 70 ml wody). Możesz rozpuścić żelatynę w wygodny dla Ciebie sposób (kuchenka mikrofalowa, łaźnia wodna itp.)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Twaróg i śmietana powinny być zimne. Do miski blendera wysyłamy 250 g tłustego (mam 9%) twarogu, 100 g cukru, 100 ml śmietany i 1/3 łyżeczki wanilina. Przebijamy wszystko dobrze, aż do uzyskania jednorodnej masy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś go do miski miksera i dodaj pozostałe 200 ml śmietany. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Stopniowo wlej rozpuszczoną, ale już schłodzoną żelatynę cienkim strumieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby krem stał się gęstszy, wysyłamy go do lodówki na 1-1,5 godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zbieramy nasze "choinki".W skład każdego "choinki" wchodzą 4 wątróbki o różnych średnicach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto wysyłamy do lodówki na 5-6 godzin (włożyłem na noc), aby krem się związał, a wątróbki nasiąkły.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Możesz ozdobić choinki według własnego uznania. Przed podaniem - posyp cukrem pudrem (opcjonalnie).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy