babka z nadzieniem czekoladowym

proponuję zrobić babkę z nadzieniem czekoladowym. To bardzo aromatyczne domowe wypieki z lekkimi cytrusowymi nutami i przyjemną delikatną konsystencją. Nadzienie można wybrać według własnych upodobań-orzechy, cynamon z cukrem, dżem i wiele innych.
Olga Just FoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 70 % 47 g
327 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W ciepłym (ale nie gorącym ) mleku rozpuść 5 g suchych (lub 15 g świeżych) drożdży. Przesiej tam 60 g mąki pszennej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 25-30 minut, aby drożdże zaczęły działać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na drobnej tarce. Okazuje się, że około 1,5 łyżki.skórka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże zaczęły działać. Mówi nam o tym bujna Czapka. Dodaj startą skórkę, 2 jajka, 50 g cukru i 1/3 łyżeczki.sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać porcjami do masy 340 g mąki pszennej. Wcześniej dodałem 1/3 łyżeczki do mąki.wanilina. Najpierw zagnieść ciasto łyżką lub trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy staje się gęstszy - pracujemy rękami. Nie ugniataj przez długi czas. Zbieramy ciasto w kulkę, przykrywamy i odstawiamy na 20-25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i zagniataj, aż będzie gładkie i gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie w dwóch dawkach (35 g) dodaj zmiękczone masło. Najpierw ciasto będzie bardzo tłuste i lepkie. Tak powinno być. Aktywnie pracujemy rękami, ugniatamy ciasto, aż zacznie odrywać się od rąk. Będzie przyjemnie miękki i plastyczny. Bardzo delikatny. Jeśli zagniatasz ciasto mikserem-osiągnij ten sam wynik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy uzyskamy pożądany wynik, ponownie zbieramy ciasto w kulkę i przenosimy do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Wysyłamy w ciepłe miejsce na 2-2, 5 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w tym czasie zwiększyło swoją objętość 2-2,5 razy. Dobrze go ugniatamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i najpierw rękami, a następnie wałkiem do ciasta, zwiń w prostokąt o wymiarach około 30 na 45 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozprowadzamy 150 g pasty czekoladowej (mam ją kupioną w sklepie) i rozprowadzamy równą cienką warstwą na powierzchni ciasta. Nie smarujemy 2-3 cm od jednej krawędzi, aby wygodniej było ścisnąć rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obróć ciasto z nadzieniem w rolkę, uszczypnij krawędzie. Przykryj i wyślij do lodówki na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ostrożnie przecinamy rolkę wzdłuż i przeplatamy powstałe części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasmaruj formę zmiękczonym masłem (rozmiar formy 11X26 cm), przykryj pergaminem i przenieś naszą przyszłą babkę. Przykryj i poczekaj, aż podwoi się.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy babcia powiększy się (przy 25 stopniach w ciągu 1 godziny), spryskaj ją wodą i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 30 minut. Piekarnik pracował w trybie "dolny-górny". Po 20 minutach, po włożeniu ciasta do piekarnika, przykryj je. W przypadku, gdy Twoim zdaniem jest już wystarczająco zrumieniony.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W tym czasie przygotujemy syrop. Aby to zrobić, podpalamy patelnię i wlewamy 2 łyżki.l Woda. Dodaj 3 łyżki. l. cukier i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź.W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę. koniak lub rum.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmujemy babkę z piekarnika, smarujemy syropem i odstawiamy na kolejne 10 minut. Następnie wyjmujemy z formy, pozwalamy trochę ostygnąć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Babcia jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy