skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W ciepłym (ale nie gorącym ) mleku rozpuść 5 g suchych (lub 15 g świeżych) drożdży. Przesiej tam 60 g mąki pszennej.
Krok 2:
Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 25-30 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Krok 3:
W tym czasie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na drobnej tarce. Okazuje się, że około 1,5 łyżki.skórka.
Krok 4:
Drożdże zaczęły działać. Mówi nam o tym bujna Czapka. Dodaj startą skórkę, 2 jajka, 50 g cukru i 1/3 łyżeczki.sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 5:
Przesiać porcjami do masy 340 g mąki pszennej. Wcześniej dodałem 1/3 łyżeczki do mąki.wanilina. Najpierw zagnieść ciasto łyżką lub trzepaczką.
Krok 6:
Kiedy staje się gęstszy - pracujemy rękami. Nie ugniataj przez długi czas. Zbieramy ciasto w kulkę, przykrywamy i odstawiamy na 20-25 minut.
Krok 7:
Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i zagniataj, aż będzie gładkie i gładkie.
Krok 8:
Następnie w dwóch dawkach (35 g) dodaj zmiękczone masło. Najpierw ciasto będzie bardzo tłuste i lepkie. Tak powinno być. Aktywnie pracujemy rękami, ugniatamy ciasto, aż zacznie odrywać się od rąk. Będzie przyjemnie miękki i plastyczny. Bardzo delikatny. Jeśli zagniatasz ciasto mikserem-osiągnij ten sam wynik.
Krok 9:
Gdy uzyskamy pożądany wynik, ponownie zbieramy ciasto w kulkę i przenosimy do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Wysyłamy w ciepłe miejsce na 2-2, 5 godziny.
Krok 10:
Ciasto w tym czasie zwiększyło swoją objętość 2-2,5 razy. Dobrze go ugniatamy.
Krok 11:
Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i najpierw rękami, a następnie wałkiem do ciasta, zwiń w prostokąt o wymiarach około 30 na 45 cm.
Krok 12:
Rozprowadzamy 150 g pasty czekoladowej (mam ją kupioną w sklepie) i rozprowadzamy równą cienką warstwą na powierzchni ciasta. Nie smarujemy 2-3 cm od jednej krawędzi, aby wygodniej było ścisnąć rolkę.
Krok 13:
Obróć ciasto z nadzieniem w rolkę, uszczypnij krawędzie. Przykryj i wyślij do lodówki na 15 minut.
Krok 14:
Następnie ostrożnie przecinamy rolkę wzdłuż i przeplatamy powstałe części.
Krok 15:
Nasmaruj formę zmiękczonym masłem (rozmiar formy 11X26 cm), przykryj pergaminem i przenieś naszą przyszłą babkę. Przykryj i poczekaj, aż podwoi się.
Krok 16:
Gdy babcia powiększy się (przy 25 stopniach w ciągu 1 godziny), spryskaj ją wodą i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 30 minut. Piekarnik pracował w trybie "dolny-górny". Po 20 minutach, po włożeniu ciasta do piekarnika, przykryj je. W przypadku, gdy Twoim zdaniem jest już wystarczająco zrumieniony.
Krok 17:
W tym czasie przygotujemy syrop. Aby to zrobić, podpalamy patelnię i wlewamy 2 łyżki.l Woda. Dodaj 3 łyżki. l. cukier i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź.W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę. koniak lub rum.
Krok 18:
Wyjmujemy babkę z piekarnika, smarujemy syropem i odstawiamy na kolejne 10 minut. Następnie wyjmujemy z formy, pozwalamy trochę ostygnąć.
Krok 19:
Babcia jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g