Charlotte z jabłkami na kefirze ze śmietaną

jedna z opcji Charlotte jabłkowej z kefirem. Jednym z najpopularniejszych przepisów na szarlotkę jest Charlotte. Ta opcja, wykorzystująca kefir jako jeden ze składników, jest godna, ponieważ w wyniku gotowania uzyskuje się przewiewne, pachnące ciasto z jabłkami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 78 % 31 g
178 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Mam gruby kefir, 3,2% tłuszczu, ale wydaje mi się, że każdy zrobi. Jajka C1, jeśli są małe, lepiej użyć trzech sztuk. Jabłka do smaku, ale lepiej wziąć niezbyt słodkie. Cytryna potrzebuje soku z cytryny ,aby skropić jabłka (aby się nie ściemniały). Przesiej mąkę. Przygotuj naczynie do pieczenia, wystarczy dowolne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka pojedynczo w głębokiej misce, dodaj odpowiednią ilość cukru. Ubij jajka z cukrem, aż cukier się rozpuści i utworzy białą pianę na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę, kefir do mieszanki jajeczno-cukrowej i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wanilinę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odsuń miskę na bok. Masa powinna być jednorodna, bez grudek, podobna konsystencją do gęstej śmietany. Ciasto powinno stać przez kilka minut (10-15). Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka do ciasta wybierz według własnych upodobań. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz zwiększyć ilość cukru o 20-30 gramów, jeśli słodkie, wręcz przeciwnie, zmniejszyć. Dodaj jabłka do ciasta ze skórką lub bez - również kieruj się swoim gustem. Moje jabłka są sezonowe z grubą skórką, więc wycinam skórkę. Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny do ciasta i dokładnie wymieszaj. Weź olej roślinny o neutralnym zapachu lub całkowicie bez zapachu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysmaruj wybraną formę do ciasta olejem roślinnym lub masłem. Wlej połowę ciasta do formy. Dodaj pokrojone jabłka, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać pozostałe ciasto. Umieść formę z Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35-40 minut (czas będzie zależał od mocy piekarnika). Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową Charlotte z piekarnika, odstaw do formy. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy. Pokroić na porcje i można podawać z herbatą, szklanką mleka lub kawą.

Charlotte według tego przepisu okazała się pyszna, pachnąca. Ale dla mnie ciasto w gotowym cieście wydawało się trochę gumowe, ciężkie, a kroki w przygotowaniu są znacznie większe niż w klasycznym przepisie Charlotte. Dlatego przy wyborze przepisu na Charlotte pozostanę konserwatywny i będę gotować według przepisu, w którym głównymi składnikami są jajka, mąka i cukier.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy