skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Mam gruby kefir, 3,2% tłuszczu, ale wydaje mi się, że każdy zrobi. Jajka C1, jeśli są małe, lepiej użyć trzech sztuk. Jabłka do smaku, ale lepiej wziąć niezbyt słodkie. Cytryna potrzebuje soku z cytryny ,aby skropić jabłka (aby się nie ściemniały). Przesiej mąkę. Przygotuj naczynie do pieczenia, wystarczy dowolne.
Krok 2:
Rozbij jajka pojedynczo w głębokiej misce, dodaj odpowiednią ilość cukru. Ubij jajka z cukrem, aż cukier się rozpuści i utworzy białą pianę na powierzchni.
Krok 3:
Dodaj śmietanę, kefir do mieszanki jajeczno-cukrowej i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wanilinę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odsuń miskę na bok. Masa powinna być jednorodna, bez grudek, podobna konsystencją do gęstej śmietany. Ciasto powinno stać przez kilka minut (10-15). Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 4:
Jabłka do ciasta wybierz według własnych upodobań. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz zwiększyć ilość cukru o 20-30 gramów, jeśli słodkie, wręcz przeciwnie, zmniejszyć. Dodaj jabłka do ciasta ze skórką lub bez - również kieruj się swoim gustem. Moje jabłka są sezonowe z grubą skórką, więc wycinam skórkę. Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny do ciasta i dokładnie wymieszaj. Weź olej roślinny o neutralnym zapachu lub całkowicie bez zapachu.
Krok 6:
Wysmaruj wybraną formę do ciasta olejem roślinnym lub masłem. Wlej połowę ciasta do formy. Dodaj pokrojone jabłka, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni.
Krok 7:
Wlać pozostałe ciasto. Umieść formę z Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35-40 minut (czas będzie zależał od mocy piekarnika). Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta.
Krok 8:
Wyjmij gotową Charlotte z piekarnika, odstaw do formy. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy. Pokroić na porcje i można podawać z herbatą, szklanką mleka lub kawą.
Charlotte według tego przepisu okazała się pyszna, pachnąca. Ale dla mnie ciasto w gotowym cieście wydawało się trochę gumowe, ciężkie, a kroki w przygotowaniu są znacznie większe niż w klasycznym przepisie Charlotte. Dlatego przy wyborze przepisu na Charlotte pozostanę konserwatywny i będę gotować według przepisu, w którym głównymi składnikami są jajka, mąka i cukier.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g