pieczony różowy łosoś z kolendrą, musztardą i serem

soczysta ryba z serem, dobra na lekki obiad! Z reguły pyszne jest gotowanie różowego łososia, aby nie był suchy bez użycia majonezu, może być trudnym zadaniem. Głównym sekretem jest krótki czas pieczenia i odpowiednia, gęsta Czapka serowa!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia z serem? Filet z różowego łososia bez łusek uwolnij od płetw i pokrój na porcje. Mam szerokość każdego kawałka około pięciu centymetrów. Połóż różowego łososia skórą do dołu na uprzednio natłuszczonym naczyniu do pieczenia z kroplą oliwy z oliwek. Skrop każdy kawałek sokiem z cytryny. Sól i pieprz rybę do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeżą kolendrę i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wymieszaj ziarnistą musztardę (z nasionami gorczycy) i oliwę z oliwek. Dodaj drobno starty (lub przepuszczony przez prasę) czosnek. Wymieszaj marynatę z kolendrą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na każdym kawałku przygotowanego różowego łososia równomiernie rozprowadź marynatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ostry ser na grubej tarce. Obficie posyp serem różowego łososia na wierzchu. Piecz rybę przez dwadzieścia minut do pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ser powinien całkowicie się stopić, a na powierzchni powstanie apetyczny rumieniec. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika!

bardzo podobał mi się pieczony różowy łosoś według tego przepisu. Skórka serowa w połączeniu z ziarnistą musztardą i moją ulubioną kolendrą jest nie do pochwały. A sam różowy łosoś okazał się delikatny, soczysty i lekko kwaśny z cytryny. Nawiasem mówiąc, czosnek praktycznie nie był odczuwalny w naczyniu.
dlatego taką rybę jako danie główne (na przykład z dodatkiem ryżu) można bezpiecznie zabrać na lunch do biura. Niech koledzy trochę zazdroszczą :)
ze względu na dużą ilość sera Czapka serowa będzie gęsta, a po ugotowaniu pozostawi wilgoć w kawałkach ryby. Tak więc sam suchy różowy łosoś okaże się soczysty. To jest główny sekret.
staraj się, aby ser całkowicie pokrył cały kawałek ryby. Nie powinno być widać zieleni, w przeciwnym razie spali się podczas pieczenia.
i ważne jest, aby nie wysuszyć różowego łososia. Gotuje się bardzo szybko. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych cech piekarnika. Dlatego radzę skupić się na rumianym serze na wierzchu. Powinien mieć czas, aby stać się pięknym w czasie maksymalnie dwudziestu do trzydziestu minut. Wysoko.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal / 100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy